Motorina este, dar n-a ajuns unde trebuie

Deși a trecut mai mult de o săptămână de la recepționarea primei tranșe de motorină donată de Guvernul de la București fermierilor moldoveni afectați de secetă, aceasta așa și nu a mai ajuns la destinație. Despre recepționarea și distribuirea ajutorului umanitar s-a discutat în cadrul conferințe de presă, organizată de Ministerul Afacerilor Interne.

 „Livrarea motorinei va fi efectuată în cinci tranșe, primele două tranșe a fost realizate ăn data de 17 si 24 mai. Mai urmează alte trei la data de 31 mai, și în luna iunie pe data de 7 și 14. Depozitarea temporară pentru toate cele cinci garnituri de tren este realizată la baza petrolieră din orașul Ocnița,” afirmă Mariana Grama, secretar de stat MAI.

Responsabilii de recepționarea și distribuirea motorinei au venit cu un răspuns de ce combustibilul a fost depozitat la Ocnița, în timp ce, pe lista beneficiarilor, cei mai mulți sunt din sudul țării.

„Vreau să vă aduc la cunoștință că nici un agent economic, care desfășoară activități de distribuție sau de păstrare a produselor petroliere nu avea capacitatea de depozitare și nu și-a exprimat dorința de a participa în acest exercițiu important.”

În spațiul public au apărut mai multe informații făcute de politicieni referitor la calitatea motorinei donate de Statul Român. Pentru a nu lăsa loc de speculații, combustibilul a fost supus expertizei, de fapt, ca și orice ajutor umanitar.

„Unii agricultori ne amenință cu tragerea la răspundere dacă tehnica agricolă se va defecta de la calitatea motorinei primite în calitate de ajutor umanitar. Raportul de inspecție a parvenit astăzi dimineață de la laborator, prin care se atestă și reiterăm că calitatea motorinei este de tipul EURO 5 DIESEL conform standartelor europene. Regretăm apariția în spațiul public declarațiile asupra calității motorinei.

Autoritățile au anunțat și despre modalitatea cum va ajunge motorina la beneficiarii finali.

„Beneficiarii finali cărora li s-a atribuit cantitatea mai mare de 2500 kg, se va efectua livrarea până la adresa unde este dislocată cisterna beneficiarului. Iar diferența de cantitate aprobată care este mai mică de 2500 kg cât și pentru ceilalți beneficiari, vreau să vă aduc la cunoștință că această cantitate va fi ridicată de către agricultori de la una dintre cele 27 puncte de distribuție mobilă care sunt amplasate  pe teritoriul stațiilor de alimentare cu carburanți,” menționează Mariana Grama, secretar de stat MAI.

Prima tranșă de motorină va ajunge către 46 de agricultori din toate raioanele țării, în perioada 31 mai-4 iunie. Prioritate au cei care au capacitate de recepționare și depozitare.