Moneda națională este la cea de-a 29-a aniversare

Tradițional, pe 29 noiembrie, sărbătorim ziua leului moldovenesc. Moneda națională a Republicii Moldova a fost introdusă în circulație la 29 noiembrie 1993. Dreptul de a emite leul moldovenesc îl are banca centrală a țării – Banca Națională.

Strămoșul monedei noastre naționale este talerul olandez, care a circulat în Moldova și Țara Românească în sec. XVII-XVIII. Locuitorii însă l-au denumit „leu”, deoarece avea gravată pe revers imaginea acestui animal. Mai târziu, în 1867, leul a devenit moneda Principatelor Unite ale Moldovei şi Țării Românești.

Leii moldovenești sunt emiși sub formă de bancnote, monede metalice divizionare și bancnote sau monede comemorative.

Pe verso bancnotelor sunt reprezentate monumente arhitecturale din Republica Moldova. Toate bancnotele au elemente de siguranță. Astfel, puteți depista ușor dacă este falsă.
De asemenea, Banca Națională emite și monede metalice, tradițional numite „bani”.

Monedele comemorative reprezintă o operă de artă monetară şi sunt confecționate de cele mai multe ori din metal preţios – aur sau argint. Acestea se emit în tiraj restrâns şi sunt dedicate unor personalităţi notorii sau evenimentelor istorice.

Pe 29 noiembrie 2018, când leul moldovenesc a împlinit un sfert de veac, Banca Națională a Moldovei a emis o monedă de circulație cu caracter comemorativ cu o valoare nominală de 10 lei.

Moneda este confecționată din oțel, placat cu nichel și alamă, ceea ce îi conferă un aspect bimetalic: argintiu și auriu. Pe avers, partea centrală a monedei este împărțită în două părți, asemănătoare soarelui și lunii, cu semnificația continuității timpurilor, trecutului și prezentului. Pe interiorul monedei, pe partea dreaptă este gravată figura unui leu, în referință la rădăcina istorică a apelației monedei naționale moldovenești – „talerul-leu” olandez. Pe partea stângă a câmpului, sunt gravate stema Republicii Moldova și sigla BNM. Exteriorul monedei poartă inscripția „25 de ani de la introducerea monedei naționale”.