Molecula care transformă plantele în ”ZOMBI”

0 65

Un mecanism de manipulare recent descoperit, utilizat de bacteriile parazite pentru a încetini îmbătrânirea plantelor, poate oferi noi modalități de a proteja culturile alimentare amenințate de boli. Paraziții manipulează organismele din care trăiesc pentru a se adapta nevoilor lor, uneori în moduri drastice. Atunci când se află sub vraja unui parazit, unele plante suferă modificări atât de ample încât sunt descrise ca fiind „zombi”. Acestea nu se mai reproduc și servesc doar ca habitat și gazdă pentru agenții patogeni parazitari. Până în prezent, nu s-a înțeles prea bine cum se întâmplă acest lucru la nivel molecular și mecanic.

 

Cercetările grupului Hogenhout de la John Innes Centre și ale colaboratorilor, publicate în Cell, au identificat o moleculă de manipulare produsă de bacteriile Phytoplasma pentru a deturna dezvoltarea plantelor. Această proteină face ca regulatorii cheie de creștere să fie distruși atunci când se află în interiorul unei plante, declanșând o creștere anormală.

 

Bacteria Phytoplasma face parte dintr-un grup de microbi care sunt renumiți pentru capacitatea lor de a reprograma dezvoltarea plantelor gazdă. Acest grup de bacterii este adesea responsabil pentru „mături de vrăjitoare” observate în copaci, unde un număr excesiv de ramuri cresc apropiate. Aceste excrescențe stufoase sunt rezultatul faptului că planta este blocată într-o stare vegetativă de „zombie”, incapabilă să se reproducă și, prin urmare, să progreseze spre un statut de „veșnic tânăr”.

 

Sursa informației: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/09/210917110855.htm