Moldova, printre cele mai vulnerabile țări la schimbările climatice

Moldova se numără printre cele mai vulnerabile state la schimbările climatice.  Problema dată generează o pierdere economică medie anuală de 2,13 la sută din Produsul Intern Brut.

Biodiversitatea unică este amenințată în prezent de acest fenomen, de fragmentarea habitatului și supraexploatare.

Totodată, țara noastră este încă foarte dependentă de importurile de combustibili fosili ca surse principale de energie.

Deși există o scădere a intensității energetice a republicii, aceasta reducere o depășește pe cea din Uniunea Europeană cu 29%.

În același timp, Republica Moldova se situează pe locul patru în lume în ceea ce privește actualizarea contribuției în plan național la Acordul climatic de la Paris.

Astfel, ne-am angajat să reducem necondiționat, până în 2030 emisiile de gaze cu efect de seră până la 70%, în comparație cu 88 % în 1990, țintă condiționată de disponibilitatea suportului tehnic, financiar și tehnologic.

Sectoarele cele mai afectate sunt agricultura, resursele de apă, silvicultura, sănătatea, energia și transporturile.

PNUD a publicat rezultatele celui mai amplu sondaj global al opiniei publice  numit „Votul pentru climă al oamenilor din întreaga lume”, la care au participat 50 de țări, inclusiv Moldova.

64 la sută dintre respondenți consideră că schimbările climatice sunt o urgență globală și trebuie abordate chiar și în condițiile pandemiei de COVID-19.