Moldova, cel mai mare exportator de prune din Europa de Est

0 36

Conform analizei publicate pe site-ul EastFruit, în acest an majoritatea celor mai mari producători de prune din Europa de Est își vând produsele mai ieftin decât în anul 2020. Prețurile pentru recolta de prune diferă de la țară la țară. Astăzi, numai în Rusia, costul mediu angro al prunelor corespunde aproximativ cu nivelul de anul trecut, în timp ce în Moldova, Polonia și Ucraina, acestea sunt mai mici decât în ​​2020.

Anul trecut în Ucraina, prunele au fost vândute la un preț mult mai mare, deoarece o mare parte a recoltei a fost distrusă din cauza înghețului, însă în acest an – a scăzut de aproximativ 1,5 ori.

În Ucraina fructele costă în jur de 4,50 de bani pe kg. Acesta este cel mai scăzut cost din ultimii patru ani.

Spre deosebire de Moldova la moment e posibil de achiziționat prune din Ucraina cu mult mai ieftin.

Situația de pe piața din Republica Moldova este mult mai favorabilă decât în ​​Ucraina. În țara noastră atât exportul cât și procesarea prunelor sunt mult mai dezvoltate. De obicei la mijloc de septembrie începeau creșterile sezoniere ale prețurilor, dar în acest an costurile au scăzut rapid.

Există motive care au dus la o scădere bruscă a prețurilor. Sezonul de recoltare a prunelor în 2021 a întârziat cu câteva săptămâni, de aceea furnizarea acestora a atins punctul culminant la mijlocul lunii septembrie și nu la începutul lunii cum era în anii precedenți. Tot o dată , recolta de prune în Moldova, va fi mult mai mare decât se așteptau agricultorii.

De asemenea, o parte din fructe este vândută pentru procesare, deoarece au fost afectate de ploi. Banii oferiți  de procesatori sunt relativ ridicate, astfel încât agricultorii pentru a reduce din costurile de depozitare, sunt gata să vândă imediat producția ce prezintă defecte.

 

Trebuie remarcat faptul că Republica  Moldova este cel mai mare exportator de prune din Europa de Est, comercializând anual pentru export 45-50 mii tone de prune. Mai mult ca atât, Moldova este unul dintre cei cinci exportatori mondiali de prune proaspete și în ultimii ani a dezvoltat activ exporturile către țările UE.