Mita a lăsat vulpile fără vaccin antirabic

0 293

Un om de afaceri a fost denunţat la CNA de un angajat al Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor după ce ar fi încercat să-i ofere mită de 50 de mii de lei.

Banii i-au fost propuşi pentru a trece cu vederea mai multe nereguli legate de executarea unui program cu privire vaccinarea vulpilor contra rabiei, executat de compania antreprenorului.

Potrivit CNA, în urma unei licitaţii, organizate de ANSA, agentul economic a câştigat proiectul, în cadrul căruia a achiziţionat preparatul antirabic pentru campania de vaccinare a vulpilor, desfăşurată, primăvara şi toamna.

Conform obligaţiilor contractuale, după finalizarea procedurii, urma să se întocmească un raport despre executarea lucrărilor şi distribuirea întregii cantităţi de vaccin, iar antreprenorul să încaseze banii pentru servicii.

Însă, în timpul pulverizării, peste 20 de mii de doze ar fi ratat ţinta şi ar fi ajuns în lacuri sau localităţi.

Prin urmare, această cantitate în valoare de peste 20 de mii de euro trebuia exclusă din suma pe care trebuia s-o încaseze agentul economic din proiect.

Pentru a nu pierde aceşti bani, suspectul i-ar fi propus responsabilului ANSA 50 de mii de lei în schimbul falsificării raportului final de recepţionare a serviciilor.

Pe cazul dat, a fost pornit un proces penal pentru corupere activă.

Bănuitul a fost reţinut şi escortat la CNA pentru audieri, ulterior fiind plasat în izolator pentru 72 de ore.

Dacă va fi găsit vinovat, el riscă închisoare de până la 6 ani și amendă între 100 de mii și 200 de mii de lei.