Miniștrii Agriculturii și Economiei, chemați la raport în Parlament

0 26

În cadrul ședinței Parlamentului, deputatul Petru Burduja a cerut audierea ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu și a ministrului Economiei, Sergiu Gaibu. 

„Cerem audierea pentru inacțiunile pentru producătorii autohtoni. Avem legea care prevede ca 50% din produsul autohton să se afle pe rafturile magazinelor. Legea nu este implementată. Este nevoie de claritate privind implementarea acesteia”, a spus Petru Burduja.

Propunerile nu au întrunit numărul necesar de voturi.

Recent, fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandru Slusari,  a atenționat că modificarea la Legea privind comerțul interior, care prevede ca de la 1 iulie curent pe rafturile magazinelor să se afle minimum 50% produse agroalimentare autohtone, nu funcționează. Slusari a menționat că nu a fost elaborat mecanismul de implementare, iar supermarketurile rămân a fi pline cu produse de import. 

”Este toiul toamnei. În țară mai avem cantități enorme de tomate. Însă rețelele de supermarketuri, controlate din afara țării, preferă să comercializeze roșii importate. Din 5 rânduri de tomate 4 sunt produse în Turcia. Este nu doar situația rușinoasă, ci și încălcarea demonstrativă a legii, care prevede că cel puțin 50 procente din produsele agroalimentare pe rafturi ar trebui să fie moldovenești”, a scris Slusari pe o rețea de socializare.

Potrivit lui, o situație similară se atestă în multe magazine de tip supermarket și pentru alte legume, precum și pentru sucuri, conserve și ulei vegetal.