Mii de delfini au murit în Marea Neagră din cauza navelor rusești

Biologii ucraineni au avertizat că delfinii din Marea Neagră mor într-un ritm alarmant din cauza poluării fonice care poate fi letală pentru animalele marine și care e cauzată de navele de război și submarinele rusești, scrie RFI., citat de digi24.ro

Conflictul din Ucraina nu a provocat doar pierderi umane uriașe, ci a avut un impact profund și asupra populației de delfini din Marea Neagră.

Înainte de război, într-un studiu internațional amplu cu privire la populația de cetacee din Marea Neagră s-a descoperit că mai sunt cel puțin 253.000 de delfini în Marea Neagră, iar populația lor „nu s-a mai deteriorat în ultimii 20 de ani”.

Șeful cercetătorilor de la Parcul Național „Limanele Tuzlei”, Ivan Rusev, a spus că numărul de delfini a scăzut cu cel puțin 5.000 după ce Rusia a invadat Ucraina.

Rusev spune că sonarul militar folosit de navele de război rusești este cel care dăunează simțului auditiv al delfinilor și interferează cu funcția de ecolocație a acestor animale. Delfinii se bazează pe ecolocație pentru a vâna, pentru a se deplasa și pentru a putea să evite prădătorii.

„Când rușii folosesc sonarul submarinelor sau vaselor de suprafață, el perturbă urechea internă a delfinilor și capacitatea lor de a se mișca”, a spus Rusev pentru RFI. „Devin complet dezorientați, își pierd punctele de reper. Se lovesc de stânci și nu își mai pot localiza hrana.”

O sută de delfini morți găsiți pe plajele dintre Odesa și Delta Dunării

Coasta Mării Negre din Ucraina a fost scena unora dintre cele mai aprige lupte din războiul cu Rusia. În afară de sonar, bombardamentele și exploziile subacvatice care au avut loc în acest conflict i-au afectat grav pe delfini.

Peste o sută de delfini au fost găsiți morți pe plajele dintre Odesa și Delta Dunării, o zonă care reprezintă doar între 2-3% din țărmul ucrainean al Mării Negre.

„Este o tragedie uriașă”, a spus Rusev. „Oamenii trebuie să realizeze că moartea delfinilor din Marea Neagră semnalează moartea ecosistemului său. Este o tragedie a mediului înconjurător. Delfinii, cele mai inteligente animale din lume, mor din cauza războiului.”

Numărul de delfini morți este probabil o subestimare, potrivit lui Rusev, din cauză că echipa sa nu a putut verifica decât între 3 și 5% din coasta ucraineană. Oamenii de știință din Turcia, Bulgaria și România au raportat și ei o creștere semnificativă a numărului de delfini morți care au eșuat la mal.

Fundația de Cercetare Marină a Turciei (Tudav) a raportat că, din luna mai și până acum, cel puțin 80 de delfini morți au fost găsiți în partea de vest a Mării Negre.