Metode de prevenire a apariției pestei porcine africane

Utilizarea cerealelor recent recoltate și a ierbii proaspăt cosite în hrana porcilor poate duce la infestarea cu pestă porcină. Atenționarea vine din partea directorului general adjunct pe probleme sanitar-veterinare în cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Alexandr Manciu, scrie realitatea.md.

Potrivit specialistului de la ANSA, cerealele trebuie să fie depozitate pe o perioadă de cel puțin 30-60 de zile din momentul recoltării, după care să fie utilizate în hrana porcilor.

„Imediat ce proprietarul observă că animalele manifestă un comportament neadecvat, bolnăvicios, să notifice medicul veterinar pentru că astfel să poată lua măsurile de rigoare, cazul poate fi documentat” , a precizat pentru IPN Alexandr Manciu.

Proprietarii porcilor bolnavi pot primi din partea statului compensarea totală în cazul sacrificării acestuia. Statul rambursează proprietarului de animale banii cu condiția ca acești porci sunt identificați.

Recent, pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate două focare de pestă porcină africană. Este vorba de mistreți în arealul satului Bulboaca, raionul Anenii Noi, dar și porci crescuți într-o gospodărie din satul Ciutulești, raionul Florești.

În consecință au fost instituite măsuri de carantină pe o perioadă de 45 de zile și are loc „recensământul populației de porci” atât din zona de protecție, cât și din zonele de supraveghere.

Republica Moldova are un program național de monitorizare și combatere a pestei porcine africane. Programul prevede pe lângă monitorizarea activă și pasivă a pestei porcine africane, și campania de informare a populației.