Mai puțină miere de albine din cauza secetei

Seceta nu i-a ocolit nici pe apicultori, care au înregistrat pierderi mari. Una dintre cele mai afectate este producția de miere de salcâm și asta în condițiile în care in ultimii ani Republica Moldova o exporta în cantități mari în Uniunea Europeană. Cauzele acestui deficit le explică Cristian Ciobîrcă, un tânăr albinar Cimișlia.

„Pe așa căldură se uzează foarte tare și la acest moment nu ar trebui să fie atât de cald. Albina se duce după cules, dar nu găsește nimic și se evacuează hrana, care a fost pregătită pentru iarnă și voi fi nevoit să le mai adaug mâncare.” ne-a declarat apicultorul.

Antreprenorul și-a inițiat afacerea de cinci ani. Albinele le întreține într-un loc amenajat chiar în grădina din gospodărie.

„Este și o plăcere și este și profit, doar că nu anul acesta. Seceta cred că ne-a doborât pe toți. Din două culese pe care trebuia să le avem, am avut doar unul, cel de la poli-flora, dar și el a fost minim, am ieșit la 5 kg per familie lucrătoare, dar ar fi trebuit minim 35-40 de kilograme. Albinele au fost pregătite, adică am produs mâncare mai bine ca niciodată, din martie până aproape să înflorească floarea-soarelui noi le-am hrănit. Albina a fost pregătită, îngrijită, dar baza meliferă lasă de dorit. Se simte lipsa de miere de mai, care putem spune că nu este în acest an” ne-a spus Cristian Ciobîrcă, apicultor.

De la începutul primăverii și până la mijlocul lui octombrie, apicultorul în vârstă de 20 de ani monitorizează strict stupinele. Anul acesta, care este foarte greu, pregătirile pentru perioada rece au început mai devreme.

„Rama aceasta este perfectă pentru iarnă, este pe jumătate decăpăcită și restul este turnat totul cu miere. Aici, a rămas miere de polifloră și am adăugat sirop și așa rame sunt foarte bune pentru iarnă.” ne-a declarat Cristian.

Cristian mai spune că în cantități ANGRO nu are ce vinde. A pregătit doar câteva borcane pentru a le comercializa consumatorilor din .  În prezent, în țară sunt în jur de 8 mii de apicultori, iar Uniunea Europeană este principala piață de desfacere. Acolo, sunt transportate aproximativ 90 la sută din volumul de miere moldovenească.