Mai multe monumente istorice așteaptă să fie restaurate

0 151

Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor a relansat proiectul „Să salvăm mărturiile trecutului, pentru a construi viitorul”. Acesta are drept scop protejarea și restabilirea monumentelor și a obiectivelor istorice ale țării.

În cadrul unei conferințe de presă, directorul instituției Ion Ștefăniță a menționat că odată ce a avut succes fiind lansat în 2013, acum se vrea revenirea și reabilitarea altor lucrări de arhitectură ce reprezintă trecutul Moldovei.

„Sub acest generic, am filmat ruinele din Chișinău, am filmat ruinele conacului Manuc Bey din Hâncești. În 2013, am arătat ce am filmat de Crăciun, pe 7 ianuarie 2013, ruinele conacului, ca mai târziu mesajul să ajungă la locul și persoanele potrivite, astfel încât să demareze un proiect. Astăzi avem o destinație turistică, când un monument a fost reconstituit.” a menționat ION ȘTEFĂNIȚĂ- director general, AIRM.

Agenția a elaborat trei spoturi sociale pentru a sensibiliza populația și autoritățile cu privire la Conacul cu parc Rosetti-Roznovanu din satul Lipcani, raionul Briceni, Conacul cu parc Stroiescu din Brânzeni, Edineț și Complexul de clădiri cu parc ale Spitalului din Stolniceni.

„Este un prim obiectiv pe care noi l-am evaluat, după cum ați văzut situația de abandon la acest spital. Cred că dacă lucrurile funcționau mai bine în această țară, acest spital trata și de COVID și de alte maladii, mai mulți pacienți din nordul Moldovei. Este un obiectiv cu o încărcătură istorică inclus în registrul monumentelor. Da, stimați moldoveni și cei plecați de acasă, care au intrat în hemoragie socială, să revenim la vatră, cei care au rămas acasă, să fim mai uniți, într-o comunicare constructivă și împreună să schimbăm lucrurile la noi acasă. Să facem ordine în casă.” a declarat ION ȘTEFĂNIȚĂ- director general, AIRM.

Potrivit autorilor, inițiativa „Să salvăm mărturiile trecutului pentru a construi viitorul” vine din necesitatea valorificării patrimoniului arhitectural al republicii, a stopării ruinării conacelor cu statul de moștenire culturală și ocrotirea monumentelor istorice.