Mai mult de jumătate din recolta de mere va merge la procesare

În acest an se vor prelucra nu mai puțin de 350 de mii de tone de mere. Potrivit experților organizațiilor producătorilor agricoli, restul – aproximativ 300 de mii de tone, vor fi comercializate, în contextul în care recolta brută de mere, va depăşi 650 de mii de tone.

Totodată, comercianții prevăd continuarea exportului de mere din recolta curentă până la sfârșitul lunii decembrie, iar în total vor fi comercializate în acest an circa 100-110 mii de tone. Acest lucru denotă faptul că, în frigiderele companiilor agricole și comerciale la începutul anului viitor vor rămâne la păstrare aproximativ 150-180 de mii de tone de mere.

La începutul acestui an, în depozitele din ţară au rămas aproximativ 200 de mii de tone de mere din recolta 2020. Potrivit Asociației producătorilor de conserve de fructe și legume “Speranța Con”, aproximativ 40 de mii de tone din această cantitate de mere au fost achiziţionate pentru prelucrare.

Respectiv, dacă în perioada ianuarie-mai 2022 situația pe piețele de export nu se va schimba esenţial comparativ cu aceeaşi perioadă 2021, atunci stocurile de mere din recolta curentă vor putea fi vândute cu uşurinţă în totalmente.

Totodată, în perioada septembrie-decembrie a acestui an, merele locale au predominat în comerțul cu amănuntul. Este posibil ca situația să nu se schimbe semnificativ la începutul anului viitor.