Locuitorii din Edineț au acces la apă potabilă

Aproape 61 de milioane de lei. Atât a costat reconstrucția apeductului din Edineț care va asigura cu apă potabilă peste 18 mii de locuitori din municipiu. Astăzi, proiectul susținut financiar de Uniunea Europeană a fost inaugurat în prezența Ambasadorului UE în țara noastră, a reprezentanților GIZ Moldova, dar și a cabinetului de miniștri, care au organizat o ședință în teritoriu, relatează NordNews.md.

Natalia Gavrilița, prim-ministrul Republicii Moldova: ,,Vă felicit cu această realizare, în primul rând celor de aici, care au lucrat la realizarea proiectului. Mulțumim Uniunii Europene și Guvernului Germaniei pentru tot suportul.”

Până la reparație, locuitorii consumau apă în două cu rugină, iar pierderile în rețea ajungeau la 70%.

Venedict Ceban, localnic: ,,Greu a fost. Consumam apă din fântână. Acolo, în fântână este mai mult calcar și se fac depuneri.”

Cu suportul Uniunii Europene, în Edineț au fost reabilitați 34 de kilometri de apeduct. Iar în curând, vor începe și lucrările de construcție a unei stații de tratare a apei.

Andrei Meriacre, șef-șantier: ,,Toate materialele care au fost utilizate în cadrul acestui proiect au fost supuse unor verificări riguroase din partea donatorilor, în special ce ține de protecția mediului și a certificării acestora. Au fost incluse niște certificate sanitare obligatorii atât din partea UE, cât și a autorităților locale.”

Proiectul implementat de ADR Nord și GIZ Moldova este de peste 60 de milioane de lei, dintre care aproape 53 de milioane reprezintă grantul oferit de UE, iar alte 8 milioane sunt contribuția primăriei locale.

Janis Mazeiks, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova: ,,Este încă un pas mic al R. Moldova spre Uniunea Europeană. UE are cerințe stricte la capitolul calitatea apei. Dacă implementați asemenea proiecte, înseamnă că vă apropiați cu încă un pas de UE.”

Steffen Lohmann, co-șeful pe cooperare, Ambasada Germaniei în RM: ,,Germania ajută activ Republica Moldova în sectorul de aprovizionare cu apă. A contribuit și la acest proiect, susținând Apă-Canal Edineț. Mai avem proiecte asemănătoare în Moldova, în centru și la sud.”

Primarul de Edineț, Constantin Cojocaru a ținut să mulțumească partenerilor și Guvernului pentru suportul acordat. El a mai adăugat că de acest apeduct vor beneficia și locuitorii orașului Cupcini.

Constantin Cojocaru, primar, mun. Edineț: ,,Au beneficiat de acest proiect 18,235 de mii de persoane, practic toți locuitorii orașului Edineț. De proiect au beneficiat și locuitorii orașului limitrof Cupcini, care este în jumătate decât Edineț. O parte din traseu a fost făcut pentru ambele orașe.”

Maria Prisacari, director ADR Nord: ,,Astfel de proiecte importante finanțate de Uniunea Europeană sunt cinci la număr în Regiunea de Dezvoltare Nord, dintre care trei sunt despre aprovizionarea cu apă, în municipiul Edineț, orașul Drochia și Fălești și două în eficiență energetică. Toate sunt aproape finalizate.”

Construcția apeductului din Edineț a început în data de 29 noiembrie 2021, după semnarea contractelor dintre reprezentanții primăriei municipiului Edineț și Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord.