„Livada Moldovei” investește în viitorul studenților

UTM este unica instituție de învățământ superior  tehnic, acreditată de Stat, din Republica Moldova. În ultimii ani, Universitatea a creat condiții moderne pentru studii și cercetare. De curând, în cadrul proiectului „Livada Moldovei”, instituția a primit dotări și investiții de circa două milioane euro pentru specialitățile cu profil agro-industrial.

Natalia Țislinscaia, șef departament Ingineria Mecanică, UTM: „Datorită proiectului „Livada Moldovei”, departamentul nostru a fost ridicat la un nivel european. Departamentul cu două programe de studii, două specialități: Ingineria Mecanică, cu opțiunea Mașini și Aparate în Industria Alimentară și specialitatea Mașini și Sisteme Frigorifice și de Climatizare, este dotat cu utilaj european, în sumă de 304.000 euro.”

Datorită renovării și echipării cu utilaj performant, atât studenții, cât și personalul didactic beneficiază de laboratoare dotate cu tot necesarul pentru studiu.

Igor Gâdei, lector universitar, UTM: „Prin prisma proiectului „Livada Moldovei”, laboratorul de instalații frigorifice a fost dotat cu patru standuri instalații de laborator. O pompă de căldură destinată studierii operațiilor de încălzire și răcire, o instalație pentru controlul valvei electronice, simularea funcționării și diagnosticarea erorilor care pot apărea în instalațiile frigorifice, și ultima care ne ajută să determinăm eficiența instalațiilor frigorifice.”

Acum, studenții și profesorii pot efectua cercetări, fapt care le permite participarea la diferite manifestări științifice, naționale și internaționale.

Vitalie Vișanu, lector universitar, UTM: „Datorită proiectului „Livada Moldovei”, laboratorul dat a fost dotat cu trei instalații de uscare foarte moderne și performante. Ele permit studenților și profesorilor de a realiza cercetări, lucrări științifice, participări la simpozioane, conferințe, pentru studenți de a efectua lucrări de laborator, teze de licență, master sau doctorat.”

Pe lângă dotarea cu echipament, în laboratoare s-au desfășurat lucrări capitale.

Artur Macari, șef departament Tehnologia Produselor Alimentare, UTM: „S-a renovat infrastructura, laboratoarele, rețelele inginerești, rețelele electrice, sistemul de canalizare, iluminatul, și a fost schimbat mobilierul. Drept urmare, în aceste laboratoare renovate s-a amplasat și utilajele moderne. Astăzi, putem spune cu siguranță că laboratoarele din departamentul Tehnologia Produselor Alimentare, pot concura cu orice laborator din țară sau de peste hotare. Aceasta nu este doar părerea noastră, dar și a experților care ne-au vizitat în cadrul departamentului și au confirmat că în acest spațiu noi suntem unici.”

Studenții sunt încântați de aceste schimbări.

Alexandra Savcenco, doctorand UTM: „În perioada studiilor de doctorat, la „Universitatea Tehnică” am posibilitatea să-mi dezvolt competențele performante care corespund tuturor criteriilor mondiale de calitate în cercetare.”

Ina Stratulat, masterandă UTM: „Am ales „Universitatea Tehnică” fiindcă știu că aici se dezvoltă și se învață un program de nivel înalt, dar și ca să devin un inginer profesionist. Profesorii sunt foarte înțelegători și profesioniști în domeniul lor de activitate, am găsit mereu limbaj comun și nu am avut probleme.”

Profesia trebuie aleasă cu mare grijă, pentru a avea un venit stabil și – mai ales – multă satisfacție. De aceea, mulți dintre studenții UTM din timpul liceului își doreau să facă studii la Universitatea Tehnică.

Olga Paladi, masterandă UTM: „Era visul meu de a deveni inginer, încă din clasa a 12-a. Am vrut să analizez produsele alimentare și să lucrez în această industrie ca să știu din ce este compus un produs, îmi era interesant.”

Pentru Universitatea Tehnică a Moldovei, calitatea educației și ajustarea la cerințele sectorului real al economiei este o prioritate.