Lipsa precipitațiilor îi îngrijorează pe agricultori

0 73

Dacă în anii trecuți, agricultorii începeau semănatul grâului de toamnă la mijlocul lunii septembrie și încheiau procesul până în octombrie, în anul curent, din cauza lipsei precipitațiilor, fermierii din raioanele Căușeni și Ștefan Vodă abia au demarat procesul de pregătire a solului, dar și semănatul propriu-zis.

„La moment merg semănăturile de toamnă a grâului, umiditatea e slabă, dar tragem nădejde, dacă nu semănăm acum, va fi târziu. Tragem nădejde că va ploua și va fi totul bine. Maxim dacă sunt vreo 7-8 cm de umiditate deasupra, la adâncime, e uscat. Dacă nu va fi ploaie, nu vom avea roadă.”

Din cauză că în regiune nu a mai plouat din luna august, lipsa umidității în sol se atestă până la adâncimea de un metru.

„Aici a fost răsărită 160 ha, după răsărită semănăm grâu, e uscat pământul, trebuie ploaie la un metro, e uscat tot pământul. Dacă nu va ploua, nu se va face nimic. Acum trebuia să ploaie, ca să încolțească grâul, e toamnă, ca să reușească să se înfrățească la primăvară, ca să fie bun de treierat.”

Deși situația este un pic mai bună față de toamna anului trecut, totuși, riscurile sunt mari.

Vasile Dînga, fermier r. Ștefan Vodă: „Nu avem ploi de vreo lună și jumătate, semănăm în uscat, sperăm să vină ploile, nu știu, vom vedea, este cam riscant. Dacă vor fi ploile târziu, nu o să avem înfrățirea și atunci riscăm să avem o roadă slabă la anul viitor.”

Potrivit Serviciul Hidrometeorologic de Stat, pentru următoarea perioadă, precipitații nu se așteaptă.

 

sursa: Studio-L