La 73 de ani, muncește în vie ca unul tânăr

La țară oamenii au început lucrările de primăvară, în grădină sau pe câmp. La 73 de ani, moș Vladimir muncește în vie cu aceeași plăcere ca în tinerețe. A efectuat deja tăierea în uscat, a legat cu lozie fiecare tijă, apoi, a semănat arpagic și a dat cu sapa printre rânduri. Plantația de viță de soiul Isabella are deja peste trei decenii, dar el o îngrijește cum se cuvine, și în fiecare an, recolta este pe măsura muncii și așteptărilor.

VLADIMIR STRATU, locuitor, s. Bravicea, r. Călărași: „Am făcut tăierea în uscat a viței-de-vie, din toamnăL am arat, iar acum am afânat solul cu motocultorul și deja am legat-o. Vița-de-vie e într-o stare bună. Dacă ai grijă de ea, atunci arată bine.”

Chiar dacă acum temperaturile sunt mai înalte față de anii precedenți, există, totuși, riscul unor înghețuri târzii de primăvară.

„Dacă trece sărbătoarea Sfântul Nicolae și nu avem înghețuri, atunci e bine. Dar până la Sfântul Nicolae putem avea înghețuri, atunci deja vița-de-vie o să fie înmugurită. Iar atunci putem avea pierderi.” 

Pentru a avea o recoltă bogată în toamnă, moș Vladimir folosește o tehnologie verificată în timp la tăierea în uscat la viței-de-vie.

„Lăsăm o coardă și un cep de două ochiuri. Vița-de-vie dacă este puternică atunci dă ochiuri și din ciot. Care apar și nu au struguri, atunci le rupem.”

De când se ține minte, folosește la legarea tijelor doar lozie, pentru că este mai ecologic, dar și alte avantaje.

Cu tije de lozie o leg, deoarece este mai comod. Plus, când facem tăierea în uscat, dacă este cu ață, atunci e greu de scos, dar lozie cu foarfecile ușor o tai și mergi mai departe.”  „Toamna târziu, lozia doar o tăiem cu foarfece și nu te chinui. Cu ață trebuie să ai și cuțit și foarfecă, doar cu lozie îți trebuie doar foarfece.”

Motocultorul îi este de mare folos în această perioadă.

„Merg cu freza prin plantația de viță-de-vie, vin la lucru cu motocultorul. Aproape toate lucrările în plantația de viță-de-vie le faci cu motocultorul.”

VLADIMIR STRATU, locuitor s. Bravicea, r. Călărași: „Și la 73 de ani sănătatea vă permite să faceți aceste lucrări? Eu cu cât fac mai multă mișcare, cu atât mai bine mă simt. Cu cât mai multă mișcare faci, cu atât te simți mai bine. Așa mi-e dragă să lucrez.”

Datorită unor lucrările de întreținere a plantației, anul trecut, moș Vladimir a strâns peste o tonă de struguri, de pe o suprafață de trei ari.