Japonia găsește încă o fiolă Moderna suspectată că ar conține o substanță străină în vaccin

Japonia a raportat un nou caz de contaminare cu vaccinul COVID-19 al companiei Moderna, al patrulea incident de acest fel în mai puțin de o săptămână, amenințând să încetinească campania de vaccinare a țării, relatează REUTERS.

 

Prefectura Kanagawa a declarat marți că mai multe particule negre într-un flacon de vaccin Moderna au fost găsite la verificarea pentru substanțe străine înainte de utilizarea acestuia și a pus în așteptare restul lotului.

 

Japonia a suspendat săptămâna trecută utilizarea a 1,63 milioane de doze de injecții Moderna după ce a fost notificată cu privire la contaminarea unei părți din aprovizionare. Moderna și compania farmaceutică spaniolă Rovi, care îmbuteliază vaccinurile Moderna, au declarat că cauza ar putea fi o problemă de fabricație, iar autoritățile europene de reglementare în domeniul siguranței au lansat o anchetă.

 

Moderna a declarat că nu au fost identificate probleme de siguranță sau de eficacitate în urma acestei probleme. Niciun incident similar cu Moderna nu a fost raportat în alte țări.

 

Prefectura Kanagawa a declarat că distribuitorul național al vaccinului, Takeda Pharmaceutical Co Ltd, a colectat flaconul cu contaminantul suspectat și că aproximativ 3.790 de persoane au primit deja vaccinuri din același lot.

 

Mai multe vaccinuri Moderna au fost oprite temporar în alte două regiuni în această săptămână. În unele cazuri, au fost găsite substanțe străine în fiolele nefolosite, în timp ce altele par să fie cauzate atunci când bucăți din dopul de cauciuc al fiolelor se rup atunci când acele sunt introduse incorect.

 

Takeda nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii cu privire la incidentul din Kanagawa. Compania a postat miercuri un anunț pe site-ul său web în care spune că, în rare ocazii, în timpul fabricării, materialul dopului de cauciuc poate fi amestecat în soluția de vaccin.

 

Ministerul japonez al Sănătății, citând o investigație a Takeda, a declarat miercuri că flaconul trimis în Kanagawa provenea dintr-un lot diferit față de celelalte loturi, iar materialul dopului de cauciuc pare să fi intrat în el în timpul procesului de fabricație.

 

Rovi nu a avut un comentariu imediat la o solicitare a Reuters pentru o actualizare a investigației sale.

 

Personalul medical este sfătuit să facă o inspecție vizuală a flacoanelor pentru decolorare sau materiale străine înainte de utilizare, se arată în anunț.