Își amintesc de Eminescu doar când le convine

Unii l-au numit „poet nepereche”, „Luceafărul poeziei române”, alții însă, l-au contestat. Dar, orice s-ar spune, Mihai Eminescu – căci despre el este vorba – rămâne cel mai reprezentativ poet al literaturii române, cel puțin, din secolul XIX.

„Ce știi despre Mihai Eminescu?
Nu pot să dau indicii…”

Eminescu, se știe, a fost un poet romantic. Dar oare câți dintre tinerii de azi își mai exprimă trăirile nu în emoticoane, dar în versuri, ca altă dată?

„Totul depinde de fete și de băieți în parte la capitolul poezie. Prietena mea apreciază de exemplu poeziile, dar eu nu îi scriu poezii, doar îi citesc. Eu iau orice carte și îi citesc poezii.”

„La moment nu e actual să scriu un băiat poezii, un băiat poate impresiona cu cultura generală dacă desigur o are, dacă nu pas.”

„Nu i-am citit nimănui poezii. Sunt mai tehnician la ale mele, din copilărie, mi se dădeau greu poeziile.”

Totuși, sunt și din cei care, datorită poeziilor, au avut de câștigat în viață. N-or fi ei ca Eminescu, dar pentru cineva anume,sunt cei mai buni.

„M-am exprimat în versuri pentru iubita mea, asta a fost cu vreo doi ani în urmă, noi suntem împreună de vreo trei ani, acum nu mai suntem la fel de romantici. Eu cred că cât de mult timp nu ar trece, iubirea nu se pierde, dacă crezi în ele cu adevărat. Emoțiile cresc de la an la an.”
„Când el îți dedică poezii te simți super emoționată, iubită, apreciată.”
„Când sunt la distanță îi scriu, mai ales că eu sunt mai mult peste hotare, vin doar la sărbători, acum scrii versuri doar la ziua ei de naștere.”

Că dragostea e cea mai bună sursă de inspirație, tot de la Eminescu știm…

Olivia Cucoș, reporter: „În anul 1872, pe când era student la Viena, Mihai Eminescu a întâlnit-o pe Veronica Micle. Ștefan Micle, soțul Veronicăi, l-a rugat să o învețe germana. Atunci a început povestea marii lor iubiri.
Întâmplător sau nu, în Chișinău, există o intersecție a străzilor Mihai Eminescu și Veronica Micle, intersecție care o fi având și o valoare simbolică.”

Ziua nașterii sau a morții lui Eminescu sunt un prilej pentru cei de la conducere să-și facă PR.

„După ce anul împrejur se bălăcăresc prin parlament sau pe rețele, politicienii noștri indiferent de culoarea lor politică, au două prilejuri în an pentru a crea impresia că ar fi altfel de cât sunt de fapt – la 15 ianuarie și la 15 iunie, de ziua nașterii și de ziua morții lui Eminescu, când spun și ei frumos la cameră două strofe învățate bine în ajun. Privind de ani buni aceste ieșiri ale lor, nu ai cum să îți amintești de Scrisoarea I, în care Eminescu a fost și puțin vizionar, scriind cam așa: „Iar deasupra tuturor, va vorbi un mititel,/ nu slăvindu-te pe tine , lustruindu-se pe el.” Este păcat că aleșii noștri își fac nume politic pe seama lui Eminescu. Mai bine ar fi să revină la opera lui, să o citească, îndeosebi publicistica, pentru că ar avea ce învăța de acolo.”
Virgil Botnaru, poet

Mihai Eminescu s-a născut la 15 ianuarie 1850, la Botoșani și a murit la 15 iunie 1889, la București.
Mai multe străzi, bulevarde, instituții de învățământ, centre academice din R. Moldova și din România, ba și chiar un asteroid situat între planetele Marte și Jupiter îi poartă numele.