Ioniță: Dacă agricultorii nu sunt ajutați acum, pierderile vor fi enorme

Calitatea lucrărilor agricole de primăvară din acest an este în pericol. Fermierii se confruntă cu o serie de probleme: periclitarea comerțului cu Rusia și Ucraina, în consecință – frigidere pline cu mii de tone de mere, scumpiri în lanț la inputuri și explozii de prețuri la carburanți. Mai mult, s-au atestat cazuri când motorina angro era vândută mai scump cu 3-4 lei decât cea comercializată în cantități mici. Specialiștii vorbesc despre fenomene fără precedent pe piața produselor petroliere.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert în politici economice: Am avut o manipulare de piață, această manipulare s-a făcut pe motorină. Din ce cauză? Pentru că agricultorii sunt cel mai mare grup social din RM, cel mai vulnerabil și tu dacă vrei să strângi de gât Guvernul și să-l forțezi să te asculte cumincior, lovești exact în agricultori și îi ai pe toți în stradă. Eu cred că a fost o strategie pentru a șantaja Guvernul și s-a ales exact grupul-țintă.”

În condiții de criză, fermierii își pun speranțele în sprijinul promis de autorități. Pentru mulți, aceasta este unica șansă de a rezista. Printre cele mai populare revendicări ale agricultorilor sunt acordarea de subvenții, cel puțin în mărimea accizelor la motorină și o parte din costul fertilizanților și produselor de uz fitosanitar.

VASILE MÎRZENCO, director executiv, Federația Națională a Fermierilor: Noi avem declarații, și prim-ministru, și Ministrul Agriculturii, că se elaborează un pachet de sprijin, dar când o să intre în funcție acest pachet, când o să primească agricultorii acest ajutor? Noi deja trebuie să administrăm fertilizanți și nu avem de unde să-i luăm și cum să-i procurăm.”

ALEXANDRU BRÎNZĂ, agricultor, membru al Asociației Forța Fermierilor: Ne-am convins că nu există acea legătură între Ministere și factorii de decizie. Ministrul Finanțelor, el este cel cu banii, practic nu cunoaște absolut nimic la zi cu ce sumă este nevoie să intervină și astăzi mă uitam cum se chinuia domnul președinte al comisiei agricultură să-i explice dumnealui că dacă timp de o săptămână nu se găsește formula, atunci chiar va fi târziu, nu va mai fi necesar, situația este gravă.”

Experții trag alarma și atenționează despre riscurile la nivel de țară, dacă statul nu va găsi mijloace financiare să sprijine producătorii agricoli.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert în politici economice: Ceea ce trebuie să facă Ministerul Agriculturii este să explice foarte clar: dacă statul nu intervine acum cu 700 de milioane de lei pentru agricultori, daunele aduse economiei se cifrează la 15, 20 miliarde de lei, iar bugetul de stat va pierde 2,3 miliarde. Foarte clar trebuie de explicat. Că bani nu sunt eu știu, și într-adevăr nu sunt. Dar pierderile care vor fi sunt incomparabile cu subvențiile pe care le dai.”

Autoritățile au declarat anterior că sunt în proces de identificare a resurselor pentru oferirea compensațiilor, dar deocamdată nu a fost anunțat în ce va consta pachetul de sprijin și nici când va fi oferit.

Nu ratați emisiunea Actualitatea LA RAPORT, în fiecare luni, la 19:30!