Ion Sula: Trebuie să diversificăm piețele de desfacere pentru fructe

0 72

Exportul produselor moldovenești către Federația Rusă este un subiect intens discutat în ultima perioadă. Majoritatea producătorilor din Republica Moldova și nu numai luptă pentru această piață. Afirmația a fost făcută de către fostul ministru al Agriculturii, Ion Sula.

„În Federația Rusă există un program de stat privind înlocuirea importurilor pentru fiecare produs separat, atât de origine vegetală, cât și de origine animală. Aceeași situație este și în cazul strugurilor”, a precizat ex-ministrul.

Potrivit acestuia, în Federația Rusă există regiuni în care condițiile agro-climaterice sunt foarte bune, astfel acestea pot concura cu producătorii moldoveni.

„Când este vorba de piața Federației Ruse, toată lumea luptă pentru aceasta. Vorbesc despre operatori globali atât din America de Sud, cât și din Asia. Pentru că aceasta este o piață mare … Probabil este important pentru noi să analizăm bine cum să organizăm și să diversificăm această piață”, a mai adăugat Ion Sula.

Prima jumătate a anului 2021 s-a dovedit a fi cea mai dezastruoasă pentru exporturile de fructe din Republica Moldova, din cel puțin ultimii cinci ani. Astfel de date au fost prezentate de experți într-o publicație pentru portalul EastFruit.

Veniturile din exportul de fructe moldovenești către Rusia în prima jumătate a anului 2021 au scăzut cu 23 la sută, până la 95 de milioane de dolari.

Astfel, exportul de mere către piața din Rusia a scăzut cu 33 la sută pe parcursul anului, iar în raport cu indicatorii medii din ultimii ani – cu 23%, până la 101,5 mii tone. Mai mult, exporturile de struguri de masă – a doua cea mai importantă ramură a exportului către Federația Rusă au scăzut cu 19 la sută și au fost, de asemenea, sub media din ultimii ani, spun specialiștii.

Potrivit EastFruit, cel mai semnificativ declin a fost la capitolul exporturi de cireșe dulci, din cauza începerii întârziate a recoltării.

La sfârșitul lunii iunie a acestui an, Republica Moldova a putut exporta în Rusia doar 541 de tone de cireșe, adică de șapte ori mai puțin decât în ​​2020, de 11 ori mai puțin decât în ​​2019 și de 17 ori mai puțin decât în ​​aceeași perioadă a anului 2018, arată datele specialiștilor portalului.

Pe lângă reducerea volumelor de export, a fost constatată și o scădere a prețurilor medii. Experții spun că principalul motiv este concurența crescută pe piața rusă și lipsa eforturilor de diversificare a exporturilor de către producătorii moldoveni.

 

sursa: spunik.md