Într-o familie unită, totul îți reușește

În toate timpurile, s-a pus preț pe ea. Indiferent de naționalitate, vârstă, religie, statut social, oamenii au prețuit-o.

La 15 mai, este marcată Ziua Internațională a Familiei. Cu acest prilej, sunt promovate valori, precum: respectul, dragostea și lucrurile făcute în comun.

Când vrei să obții ceva în viață, e important să-ți unești familia în jurul unei idei. Chiar și a unei afaceri. Familia Verlan, din Anenii Noi, se ocupă cu oieritul. O profesie veche, dar profitabilă și în ziua de azi, dacă e făcută cu pasiune.  

„Familia mă susține în toate, orice idee de a mea este în primul rând criticată la maxim și gândită, dar până la urmă ea ajunge să fie aplicată. Noi mereu încercăm să ne gândim cum ar fi mai bine pentru afacerea noastră, în afacere nu suntem familie dar colegi, după ce se termină aceste discuții, din nou suntem familie,” susține Adrian Verlan, antreprenor.

Istoria lui Adrian Verlan este una comună. După mai mulți ani de muncă peste hotare, tânărul a decis să se întoarcă acasă. Banii câștigați i-a investit în dezvoltarea unei afaceri, care deja era înființată de părinți.

„Ideea de a porni totul de la capăt a venit din partea mea, fiindcă părinții mei se ocupă de câțiva ani în acest domeniu, în multe locuri, noi cedam, fiindcă era concurența și noi încercam să nu dictăm prețul nostru, fiind un pic dificil.”

„În mare parte, nu totul ține de mine, eu mă ocup de vânzări și promovare, iar părinții, de alte lucruri. De exemplu, mama – de administrare, contabilitate, și tata, mai mult de partea tehnică.”

Familia Verlan crește ovinele pentru lapte și carne.

„Noi creștem oițele noastre pentru brânză, aceasta ne aduce cea mai mare parte de venit și deja carnea de miel. La momentul dat, prețul unui kg de brânză ajunge la 80 de lei. Cel puțin, acesta este prețul cu care noi o comercializăm. Pe piață, sunt prețuri mai mari și mai mici, la noi, la acest preț este cașul și brânza.”

Părinții și-au susținut întotdeauna feciorul, deși nu de fiecare dată îi înțelegeau intențiile.

„Încercăm să-l susținem cu ce putem, în primul rând, l-am ajutat să-și înființeze afacerea respectivă. L-am susținut atunci când chiar îmi părea că nu va ieși nimic, mai mult moral și financiar, dar cu pași mai mici. Sunt cazuri în care nu am putut accepta unele lucruri undeva în suflet, dar știind că trebuie să-l susținem pe feciorul nostru, am făcut un pas înainte, cu mare frică, și văd că copii noștri întotdeauna sunt mai buni ca noi,” menționează Snejana Verlan, antreprenoare.

Nu e deloc ușor să gestionezi un business, dar asta nu-i oprește.

„Astăzi, să începi o afacere, este foarte dificil. În primul rând, singur nu te descurci. Trebuie să plătești muncitorul, să începi a aduna fânul, și alte lucrări care necesită multe cheltuieli, iar venitul nu este chiar așa bun. Sper că, cu pași mici, vom merge înainte și vom profita.”

Îndemnul lui Adrian Verlan pentru cei care vor să lanseze o afacere este:

„Să nu se dea bătuți. Chiar dacă au apărut careva greutăți, nu trebuie să lăsăm capul jos și să ne lăsăm de ceea ce facem. Este evident că în familie trebuie să ne susținem reciproc, cel puțin, așa este în familia noastră, orice încercare de a face ceva nou este susținută, chiar dacă părinții înțeleg uneori că nu are sens, susținerea lor este foarte importantă în familie.”

 Viața omului începe în familie și tot aici el se formează ca personalitate.