Interpretează muzică clasică la țambal

A crescut în orfelinatul din Cupcini, fiind abandonat de părinți, însă provocările vieții l-au făcut mai puternic. Alexandru Cioroi este un tânăr entuziast, îndrăgostit de artă și muzica țambalului. A făcut cunoștință cu acest instrument când la casa de copii s-a înființat o orchestră. De atunci, Alex a urmat încrezător această cale.

„Vreau să vă spun că orfelinatul a fost un imbold pentru propagarea mea în viață. Lucru de care nu trebuie să îmi fie rușine, nu poți fugi de propria ta soartă, nu poți fugi de Dumnezeu, nu poți fugi de ceea ce a hărăzit cel de sus. Important este să îți cunoști locul tău în societate și să fii un om cumsecade. Este dificil să studiezi la el. Am început din 1997, vă dați seama că au trecut ani de atunci. Nu este atât de ușor, mai ales când este vorba despre școală, note, muzică, de interpretarea muzicii academice etc.” a menționat ALEXANDRU CIOROI-țambalist.

„Eu am hotărât să merg pe altă filieră, am hotărât să merg pe filiera muzicii clasice și să-mi demonstrez mai întâi mie însumi și după aia oamenilor că nu se poate interpreta doar muzică de chef, veselie și pahar, ci la țambal se poate interpreta muzică extraordinar de frumoasă. Muzica lui Bach, Handell, muzica lui Chopin, muzica geniilor.” a adăugat Alexandru.

Țambalistul recunoaște că au rămas puțini oameni, care mai știu a mânui un așa instrument. El se simte deosebit, iar dizabilitatea locomotorie pe care o are, nu-l împiedică să-și continue activitatea în artă.

„De obicei, țambaliștii apasă pedala cu piciorul drept ceea ce echilibrează, mâna stângă, piciorul drept, așa este normal. Eu apăs și cu piciorul bolnav și cu piciorul sănătos, m-am obișnuit cu ambele. Cu piciorul sănătos apăs doar cu limba piciorului, dar cu cel bolnav apăs cu întreg piciorul. Asta este diferența.” spune ALEXANDRU CIOROI-țambalist.

Alexandru a cântat pe mai multe scene din țara noastră, din România și Ucraina, însă visează ca muzica clasică de țambal să ajungă în întreaga lume.

„Mi-aș dori foarte mult să interpretez muzica academică în marele biserici protestante din țară și străinătate, în soborul Sfântul Petru din Vatican, mi-aș dori să interpretez la țambal în Ermitajul din Rusia, Casa Kremlinului, La zidul Plângerii din Ierusalim” a remarcat țambalistul.

Tânărul spune că țambalul face parte din viața sa și că ar vrea să aibă propriul său instrument. El vine în fiecare zi la Muzeul de Arte din Chișinău ca să exerseze și să-și bucure auzul cu sunetele unice ale strunelor.