INCERTITUDINE: Nu e clar când vom putea merge la Filarmonica

O nouă promisiune, un nou termen fix inexistent. La un an după ce a fost distrusă de flăcări, autoritățile spun că Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” va fi ridicată de la zero și nu reconstruită așa cum s-a promis până acum. În cadrul unei ieșiri la presă, ministrul Culturii, Sergiu Prodan a spus că s-a luat această decizie, deoarece nu vede niciun sens ca edificiul să fie reconstruit.

Sergiu Prodan, ministrul Culturii: „Desigur, în noua clădire, trebuie să se regăsească elementele care ar face o trimitere exactă la tot ce a fost, pentru că un monument istoric ne leagă pe noi de trecutul nostru, ne facem să fim ancorați într-o identitate și identitatea, în cazul de față, este Filarmonica care a activat pe durata acestor ani.”

Carul se va mișca din loc, pentru moment, odată cu organizarea unui concurs de idei, a mai spus Sergiu Prodan.

Sergiu Prodan, ministrul Culturii: „Timpul trece. Trebuie urgent să pornim la drum pentru a reuși în cel mai scurt timp să identificăm, în primul rând, ideile care vor sta la baza viitoarei clădiri a Filarmonicii. Acest lucru va fi făcut printr-un concurs de idei internațional.”

Chiar dacă un termen pentru darea în exploatarea a noului edificiu nu avem, directorul filarmonicii, Svetlana Bivol își dorește că la finalul lucrărilor, Chișinăul să se poată mândri cu o construcție modernă.

Svetlana Bivol, directorul Filarmonicii Naționale: „Ne-am dori să fie o instituție nouă, modernă, performantă, unde își vor găsi locul muzicienii de cea mai înaltă talie, dar, în primul rând, artiștii noștri.”

Pe data de 24 septembrie 2020, un incendiu violent a mistuit peste 3500 m2 din clădirea Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, edificiu care a fost fondat în 1940. Ulterior, societate s-a solidarizat, iar într-un an s-au adunat, atât pe contul Filarmonicii, cât și pe cel al Ministerului Finanțelor peste patru milioane de lei, bani care însă sunt insuficienți pentru a reabilitarea clădirea, mai precizează autoritățile.