În viitorul apropiat, tehnologiile vor paște vaca

0 41

Inginerii norvegieni au creat o zgardă inteligentă, numită „Nofence”, care le vine în ajutor crescătorilor de animale. Invenția a fost deja testată cu succes în Regatul Unit. 

 

„Nofence” folosește o combinație de GPS, rețele de date mobile, semnale audio și energie solară pentru a lucra cu comportamentul animalelor și a crea o „pășune virtuală” ce poate fi monitorizată și mutată cu ajutorul unei aplicații pentru smartphone.

nofence

Aplicația le permite fermierilor să stabilească limitele virtuale ale pășunilor, ce pot fi mutate în doar câteva secunde. Animalele care poartă o zgardă „Nofence” pot fi apoi scoase în zona respectivă, fără a fi nevoie de garduri fizice.

 

Zgărzile ușoare au panouri solare integrate pentru a asigura o durată de viață lungă a bateriei pe toată durata sezonului de pășunat. Atunci când un animal trece de limita virtuală, zgarda va suna un avertisment audio în trei etape. Dacă animalul nu se întoarce nici atunci când este avertizat cu cea de-a treia etapă de sunet, va primi un impuls electric echivalent cu 18% din puterea unui gard electric standard.

nofence

Atunci când zgarda emite un puls, aceasta trimite imediat o notificare fermierului, prin intermediul aplicației smartphone, cu locația animalului. Dacă animalul continuă să se deplaseze în direcția greșită, acesta va primi maximum trei impulsuri înainte de a fi considerat scăpat. Și atunci, fermierul primește o notificare, iar locația animalului este fixată. Atunci când animalul traversează înapoi granița pentru a se întoarce la turmă, nu primește niciun impuls, animalele întorcându-se de obicei singure.

 

Aplicația le permite fermierilor să urmărească numărul și locația semnalelor audio și a impulsurilor date animalelor individuale, pentru a le permite să ajusteze designul pășunii, dacă este necesar. Compania și-a propus să creeze și un manager de pășunat de buzunar, care va oferi utilizatorilor sfaturi în timp real, pe baza nevoilor turmei și a mediului unic.