În pofida problemelor din sector, fermierii continuă să investească

0 61

Subvenții în sumă de 1,3 miliarde de lei au solicitat în acest an producătorii agricoli de la stat. Suma este cu 18 la sută mai mare decât în anul trecut, anunță Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură. Numărul de dosare s-a majorat cu 1030, astfel fiind depuse în total 8468 de cereri de finanțare pentru investițiile efectuate în diverse domenii conexe agriculturii.

Cel mai solicitat domeniu pentru investiții este dezvoltarea infrastructurii post recoltare și procesare, valoarea subvențiilor a însumat – 369 milioane de lei, urmat de investițiile efectuate în procurarea tehnicii și utilajelor agricole – 333 milioane, creditarea producătorilor agricoli – 157 milioane, investiții în înființarea și modernizarea plantațiilor multianuale – 159 milioane și zootehnie – 95 milioane de lei.

O tendință de creștere a subvențiilor solicitate se atestă în asigurarea riscurilor în agricultură, valoarea cărora s-a majorat de cinci ori, astfel fiind solicitate 39 milioane de lei, iar numărul cererilor a crescut de la 82 la 432.

Valoarea cea mai mare a subvențiilor a fost solicitată de fermierii din Briceni, Edineț, Hîncești.