În mijloc de iarnă, au înflorit livezile de alun

Gheorghe Ermurachi, din satul Sălcuța raionul Căușeni deține peste 20 de hectare de teren agricol. Acum șase ani, bărbatul a mai plantat o livadă de alun.

Temperaturile ridicate au făcut ca la mijloc de ianuarie, o parte din pomi să înflorească. Potrivit agricultorului, schimbările bruște de temperaturi, în lunile ianuarie-februarie, ar putea cauza compromite recolta ,scrie portalul studio-l.online.

Gheorghe Ermurachi spune că: „Înflorirea copacilor este prea devreme, și depinde de geruri și de temperatura ce va fi afară. Dacă vor fi geruri, ele respectiv vor îngheța și n-o să fie roadă. Totul depinde și de zonă – unde este mai ridicată, sau mai joasă, de vânturi, dar și de zona de protecție de vânturi, dealuri. Dealul acesta e mai înflorit, pentru că circulația vântului e mai mare. Aici însă, frigurile nu sunt chiar așa ca acolo, și e  mai puțin protejat, respectiv a înflorit.”

Pentru ca să protejeze copacii de factorii externi, agricultorul a găsit o metodă mai eficientă de formare a coroanei pomilor.

„Aceștia îi curățim toți, ca să facem forma copacului, pentru ca să fie o circulație mai bună a vântului și polenizarea copacilor să fie mai eficientă. Puieții tineri îi folosim la replantare, unde nu s-au prins.”

Din cauza temperaturilor, au de suferit și livezile de cireși.

„Dacă vine gerul, e gata, e pierdere…! Vom mânca cireșe cumpărate. Asta, cu părere de rău, nu vom avea de-ale noastre.”

Temperaturile din timpul zilei afectează și culturile ceraliere, care la această dată ar fi trebuit să hiberneze, protejate de un strat de zăpadă. Grâul ar fi avut nevoie de temperaturi scăzute, pentru un curs firesc în dezvoltare, însă el a înfrățit prea devreme şi, pe alocuri, a început să se usuce.

 Agricultorul mai susține că  „Vânturile usucă tare solul. Despre roadă nu putem spune nimic, totul e în funcție de umiditate. Dacă va fi un an secetos ca anul trecut, e doamne ferește, iar anul acesta e prea uscat solul și iar, ne temem de geruri! Nu e nimic protejat de zăpadă. Dacă vor fi geruri mari, vor fi pierderi de roadă.”

Potrivit unor informații oferite acum două săptămâni de Ministerul Agriculturii, temperaturile ridicate din această perioadă sunt un factor declanșator a multor boli și dăunători ai culturilor de toamnă, motiv din care fermierii trebuie să monitorizeze permanent situația din câmp.