În atenția fermierilor și deținătorilor de animale! Măsuri speciale pentru protecție pe timp de caniculă

Proprietarii și deținătorii de animale sunt atenționați să respecte măsurile speciale pentru protecția şi bunăstarea acestora în perioada caniculară. Recomandarea vine din partea Agenției Națională pentru Siguranța Alimentelor. Totodată, instituția reamintește că transportul internațional și național de animale vii pe teritoriul Republicii Moldova este restricționat în periada 10-16 iulie, în contextul temperaturilor ridicate.

Potrivit autorităților este foarte important să se evite stresul termic la animale. Astfel, specialiștii propun o serie de îndemnuri pentru fermieri și deținătorii animalelor de companie. În primul rând, animalele trebuie să fie asigurate cu un adăpost corespunzător, cantități suficiente de apă și furaje, precum și cu echipamente funcționale de adăpare, de furajare și sisteme de ventilație cu reserve. Totodată, animalele pentru tracţiune nu vor fi exploatate, dacă temperatura la umbră, depășește 25 de grade Celsius, iar cele ținute afară= vor fi asigurate cu umbrare şi de jgheaburi cu apă potabilă. În aceloși timp, orice modificare suspectă a stării de sănătate a animalelor, precum şi de comportament, deținătorul de animale este obligat să se adreseze urgent medicului veterinar.

De asemenea, instituția precizează că o atenție deosebită trebuie să fie îndreptată la transportarea animalelor de companie. Acestea nu vor fi ținute în vehicule timp îndelungat, expuse în mod direct şi pe o perioadă lungă la radiații ultraviolete şi la temperaturi ridicate.