În 2022 va fi construită infrastructura pentru gestionarea deșeurilor la Nisporeni, Ungheni și Călărași, din bani europeni

Pe parcursul anului 2022, va fi inițiată proiectarea și construcția infrastructurii de management al deșeurilor în raioanele Nisporeni, Ungheni şi Călăraşi, ca parte a unui proiect pilot de modernizare în Regiunea de Management al Deșeurilor. Proiectul face parte din macro-finanțarea acordată de Banca Europeană pentru Investiții, scrie ecopressa.md. 

Este vorba despre proiectul ,,Deșeuri solide în Republica Moldova”, cu un prim angajament a tranșei de 25 milioane de euro, din cadrul unui Program de împrumut de 100 milioane de euro, destinat pentru finanțarea dezvoltării infrastructurii în Regiunile de management al deșeurilor (poligoane regionale de depozitare a deșeurilor, stații de sortare, compostare, stații de transfer, etc.) care constituie veriga principală a sistemului primar de management integrat al deșeurilor cu integrarea ulterioară și altor tehnologii de valorificare a deșeurilor, axate pe o economie circulară.

Procesul de modernizare va continua în RMD nr.1 (raioanele: Briceni, Ocnița, Edineț, Dondușen­i) și nr.8 (r-nul Cantemir, mun. Cahul, r-nul Taraclia și UTA Găgăuzia, Vulcănești și Ceadîr-Lunga) pe parcursul perioadei 2022-2025, care, ulterior va servi ca model pentru alte RMD.

Ministerul Mediului consideră că, alături de alte state membre UE, Republica Moldova poate fi un exemplu bun de gestionarea integrată a deşeurilor, dacă va fi construit sistemul în mod inteligent. „Viziunea noastră pe termen lung este o Moldovă cu #ZERODEȘEURI. Acest obiectiv și deziderat va fi atins prin dezvoltarea proiectelor de infrastructură modernă în domeniul gestionării deșeurilor, axate pe abordare regională în cele 8 regiuni de management al deșeurilor (RMD), conform Strategiei de gestionare a deșeurilor pentru anii 2013-2027”, se spune într-un comunicat al instituției.

Este foarte important de a investi în tehnologii noi, dar şi de a crea condiţii oamenilor care vor să fie responsabili. Trebuie să amenajăm spaţii pentru colectarea separată a deşeurilor solide, staţii de transfer, staţii de sortare a deșeurilor etc. Astfel, vom ajunge pas cu pas să creștem cota deșeurilor reciclate și celor valorificate energetic și să diminuăm cota deșeurilor depozitate”, susțin reprezentanții Ministerului Mediului.