Importurile moldovenești au ajuns maxima istorică

0 20

În luna august curent, valoarea anuală a importurilor moldovenești a ajuns la 6,5 miliarde de dolari, în creștere cu 1,1 miliarde față de 2020. Până la finele anului importurile ușor vor trece de 7 miliarde de dolari, valoare record pentru Moldova, scrie expertul în economie, Veaceslav Ioniță.

Potrivit lui, creșterea importurilor este determinată de câțiva factori: scumpirea resurselor energetice, restabilirea consumului după criza din 2020 și scumpirea principalelor produse pe plan internațional.

Însă, în opinia lui cel mai important factor este totuși creșterea puternică a consumului populației în acest an, după o reducere semnificativă de anul trecut. Creșterea consumului este alimentat de volumul mare de remitențe, care în acest an cel mai probabil vor atinge maxima istorică, creșterea veniturilor populației, creditarea fără precedent și utilizarea economiilor făcute anul trecut.

Pe de altă parte cresc și exporturile, care în acest an vor atinge maxima istorică de cel puțin 2,8 miliarde de dolari. Această creștere în cea mai mare parte este determinată de restabilirea exporturilor după căderea din 2020, în special în ramura de automotive, dar și majorarea exporturilor producției agricole.