Imaginea unei crize fără precedent. Număr record de nave cu mii de containere blocate în portul Los Angeles

0 172

Marile porturi sunt afectate de criza din lanțul mondial de aprovizionare. Cu efecte în tot mai multe state și provocat în principal de pandemie, blocajul este considerat unul istoric. În Los Angeles, o sută de vase așteaptă să descarce miile de containere și e de așteptat ca problemele să nu se rezolve până la începutul anului viitor. Ceea ce înseamnă că sărbătorile de iarnă se anunță unele complicate.

nave blocate in los angeles
În Los Angeles, o sută de vase așteaptă să descarce miile de containere. FOTO: Captură abc7.com

 

Numărul navelor cu mărfuri blocate în porturile Los Angeles și Long Beach este unul record. Înainte de pandemie, în mod normal  acolo nu erau mai mult de 17 nave. Prin cele două porturi intră în SUA 40% din vasele cu mărfuri.

Situația va deveni și mai critică în condițiile în care alte 45 de nave sunt așteptate să ajungă acolo până joi.

Ministrul Transporturilor Pete Buttigieg spune că situația din porturi este complicată și extinsă.

El a spus că aceste probleme se resimt în întregul lanț de aprovizionare, de la navă la ajungerea la raft, fiind afectate nu doar porturile, ci toate companiile și operatorii implicați.

Săptămâna trecută, președintele Joe Biden a anunțat că portul Los Angeles va deveni operațional 24 de ore din 24, șapte zile pe săptămână, pentru a se atenua blocajele lanțului de aprovizionare, urmând ca navele cu containere blocate să fie mutate pentru a se evita ca prețurile mărfurilor să crească pentru consumatorii americani. Administrația Biden spune că situația se va resimți și anul viitor.

Lanțurile globale de aprovizionare riscă să se prăbușească, au avertizat organizațiile internaționale ale transportatorilor, în urmă cu o lună, într-o scrisoare deschisă adresată șefilor de stat care participă la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite.

Lanțurile globale de aprovizionare încep să cedeze. Doi ani de presiune asupra transportatorilor încep să-și spună cuvântul„, se arată în documentul semnat inclusiv de Asociația Internațională a Transportului Aerian (IATA), Uniunea Internațională a Transporturilor Rutiere (IRU) și Federația Internațională a Lucrătorilor din Transport (ITF).

Este cel mai grav avertisment adresat vreodată de aceste organizații care reprezintă 60 de milioane de angajați din transporturile maritim, rutier sau aerian.

Potrivit transportatorilor, problemele se pot accentua spre finalul anului, de sărbători.

Sursă: digi24.ro