IGSU a lansat campania de prevenire a prăbușirii sub gheață

În condițiile temperaturilor scăzute lacurile și râurile formează un strat subțire de gheață.

Pentru prevenirea situațiilor neplăcute, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a lansat Campania de prevenire a prăbușirii în apă.

Activitatea s-a desfășurat la Valea Morilor, unde a fost improvizată o situație de risc.

Specialiștii au demonstrat care sunt acțiunile corecte pentru salvarea sinistraților și cum trebuie acordat primul ajutor în caz de hipotermie.

„O greșeală pe care o fac majoritatea oamenilor la hipotermie este consumul alcoolului. Alcoolul are capacitatea de a dilata vasele și din contra, persoana începe a pierde mai repede temperatura. Se recomandă lichid cald, cum ar fi ceaiul, când persoana este conștientă. Persoanei inconștiente îi este interzis de administrat lichid pentru că acesta poate ajunge în căile aeriene și temperatura corpului trebuie să fie mărită treptat. Nu trebuie să îl introducem brusc într-o încăpere unde decalajul de temperaturi este diferit și este interzisă efectuarea băilor fierbinți, în saună sau unde este o diferență mare a temperaturii.” a menționat IGOR MOCANU- ofițer principal, CRI.

Salvatorii i-au îndemnat pe oameni să fie foarte atenți și să evite pescuitul la copcă sau mersul pe gheața fragilă a bazinelor acvatice. Conform ultimelor măsurări grosimea acesteia nu depășește 5 cm, iar aflarea pe ea este periculoasă.

„Un pericol foarte mare este, mai ales, pentru cei care iubesc să pescuiască pe gheață. De ce? Persoana poate să fie un înotător perfect, poate fi bine pregătit fizic, dar când nimerește în contact cu apa rece pot apărea consecințe fatale. Cum ar fi stopul cardiac, crapele musculare și șocul care duce la pierderea orientării în spațiu și persoana nu are capacitatea de a ieși la mal de sine stătător. De aceea,  trebuie să evităm contactul cu apa rece, adică să fim atenți cțnd călcăm pe gheața care trebuie să aibă dimensiunea corespunzătoare.” a menționat IGOR MOCANU- ofițer principal, CRI.

„Un moment important este ca distanța dintre pescari trebuie să fie de cel puțin trei metri. Se va ieși pe gheață numai dacă aceasta va fi verde-albăstruie și stratul  va depăși opt centrimetri. Copii vor ieși pe gheață doar cu părinții. Ieșirea pe gheață a copiilor, în grupuri se recomandă la o grosime de 15 centimetri.” a adăugat un specialist IGSU.

Campania se va desfășura în toată țară, iar angajații IGSU vor informa populația despre eventualele pericole și cum pot și evitate acestea.

În caz de necesitate, nu ezitați și apelați de urgență Serviciul 112