IGSU a dat start campaniei de prevenire a înecurilor

Angajații Inspectoratului General pentru situații de Urgență au dat start campaniei de prevenire a înecurilor în perioada estivală. Acțiunea a avut la Valea Morilor, unde salvatorii au organizat simulări pentru a sensibiliza oamenii cu referire la pericolul scăldatului în locurile neautorizate și nerespectarea recomandărilor specialiștilor.

„Este foarte îngrijorătoare situația cu această statistică. Ne deranjează pe noi pe toți că atunci când suferă și avem decese în rândul copiilor, aici urmează să batem alarma și să fim auziți de toți și aș vrea ca în această campanie să fie implicați nu doar angajații IGSU, dar toată lumea.” a declarat MIHAIL HARABAGIU- șef, IGSU.

Astfel, a fost desfășurat un exercițiu practic prin care o barcă a traversat zona de siguranță pe lac, iar într-un final s-a răsturnat. În consecință, persoana a căzut în apă și s-a scufundat la o adâncime de 4 metri. La semnalul alarmă, scafandrierii și salvamarii au pornit operațiunea de salvare. După ce persoana a fost scoasă din apă, angajații SMURD i-au oferit primul ajutor medical. Specialiștii au demonstrat manevre de resuscitare, dar și de acordare a ajutorului în caz de accidentare a victimelor în apă.

„Pe perioada de vară, o parte din copii rămân fără de supraveghere și ne ciocnim cu două circumstanțe care duc la aceste decese. Una ar fi neatenția copiilor și alta este neglijența maturilor. Urmează ca toată lumea să o atenționăm, să fie vigilenți, ca să nu avem pe viitor cazuri de înec.” a declarat MIHAIL HARABAGIU- șef, IGSU.

Specialiștii recomandă celor care vor să se scalde să o facă în locuri autorizate și amenajate corespunzător, să nu intre în apă noaptea și pe timp nefavorabil.

Este interzis consumul băuturilor alcoolice, pentru a evita situațiile de risc. Peroanele care au în grijă copii sunt îndemnate să nu-i lase fără supraveghere.

Campania de prevenire a înecurilor urmează a fi desfășurată în toată țara, pe parcursul perioadei estivale.   

Conform datelor IGSU, de la începutul anului, de la înec au fost salvate 38 de oameni. Tot în această perioadă, în bazinele acvatice din țară și-au pierdut viața 22 de persoane, dintre care 4 copii.