”Haina-19” o jachetă umplută cu măști folosite!?

0 67

Designerul italian Tobia Zambotti evidențiază impactul asupra mediului al acoperirilor faciale de unică folosință cu „coat-19”, o jachetă de puf umplută cu măști de față folosite.

Design: Tobia Zambotti and Aleksi Saastamoinen

De la izbucnirea coronavirusului, măștile de unică folosință au fost esențiale în prevenirea răspândirii virusului. Cu toate acestea, atunci când nu sunt eliminate în mod corespunzător, aceste măști de salvare a vieții reprezintă o amenințare majoră pentru oceanele noastre, după cum a relatat The Guardian într-un articol din 2020 intitulat „mai multe măști decât meduze”.

 

În august 2021, când Islanda a intrat în cel de-al patrulea val de covid-19, designerul a decis să colecteze aproximativ 1500 de măști de culoare albastru deschis de pe străzile din Reykjavik, înainte ca acestea să ajungă în ocean. Zambotti le-a dezinfectat cu gaz ozon și le-a trimis lui Aleksi Saastamoinen, un student la design vestimentar la universitatea Aalto din Finlanda, care a transformat măștile reciclate în umplutura neobișnuită pentru haina-19.

 

Majoritatea măștilor de unică folosință disponibile pe piață sunt fabricate cu un termoplastic numit polipropilenă, care este, de asemenea, utilizat pentru a produce poly-fill, cea mai comună umplutură acrilică pentru jachetele ieftine din puf: același material, aceeași funcție, aspect diferit. Stratul exterior este un laminat semi-transparent respirabil și impermeabil, bazat pe surse biologice, care lasă măștile de unică folosință la vedere. Haina își propune să evidențieze ceea ce Zambotti numește „această problemă absurdă de mediu legată de pandemie”.

 

Sursa informației: https://www.designboom.com/design/tobia-zambotti-coat-19-puffer-jacket-stuffed-with-used-facemasks-09-20-2021/