Gospodinele au copt păscuțele şi cozonacii

Tradiţional, în Joia Mare, femeile coc pasca şi nelipsitul cozonac. Întreg procesul necesită multă răbdare, timp şi iscusinţă. Obiceiul este păstrat cu sfinţenie în familia Valentinei Șarbei din satul Limbenii Noi, raionul Glodeni, relatează NordNews.

Valentinei Șarbei, locuitoare, s. Limbenii Noi: „Noi am deprins a coace pâine încă de mititei, de la părinții noștri, de la bunei. Atunci coceau în cuptor. Noi încă am apucat cuptorul și coceam acolo. În cuptor făceai de toate, și plăcinte, și hulubași, și bocanețe.”

Valentina Șarbei știe secretul celor mai gustoase copturi.

Valentinei Șarbei, locuitoare, s. Limbenii Noi: „Aluatul pentru păscuță este mai deosebit, pentru că el are și grăsime în el, și zahăr, și lapte dulce, și mai greu crește. Trebuie să fie mai călduț, trebuie să fii cu inima bună, cu dispoziție bună, să meragă pâinea după inima omului.”

Pentru gospodină, coptul este o plăcere și o terapie pentru suflet.

Valentinei Șarbei, locuitoare, s. Limbenii Noi: „Spune lumea că coptul este greu. Nu-i greu de copt, e o plăcere să coci pâinică, o scoți din cuptor și mirosul se simte în toată mahalaua. Trec cumetrele pe drum și spun ,,ce cumătră, matincă coci azi? Da, coc, da de unde știi? Da tare frumos miroase.”

Familia Șarbei numără patru copii, însă toți au plecat în căutarea unei vieți mai bune. Astăzi, cel mai mare ajutor este soțul.

Ion Șarbei, locuitor, s. Limbenii Noi: „Nu vreau să mă laud, dar așa e în viață. Nevasta mă ajută pe mine și eu pe ea. Când trebuie dau și eu o mână de ajutor. Și la aluatul pentru pască am ajutat. Trebuie și la bine și la rău să ne ajutăm unul pe altul.”

Procesul de coacere a păscuței necesită multă răbdare și iscusință. Când este gata, se adaugă brânza.

Valentinei Șarbei, locuitoare, s. Limbenii Noi: „Păscuța pentru sfințit – mai întâi de toate facem temelia. Aici nu trebuie sucitor, nu trebuie nimic. Iată, o facem așa, frumușel, o întindem, totul cu mânuța. Trebuie să simți să fie toată turta totuna. Să nu fie într-o parte mai groasă și în alta mai subțire.”

Când punem aluatul în rolă este important să nu uităm de crucea cea sfântă.

La final, mirosul de pâine coaptă ademenește toată mahalaua.