Fondul pentru dezvoltare regională se va mări de 3 ori

0 46

Pentru anul viitor Guvernul a planificat o creștere semnificativă a alocațiilor în Fondul naţional pentru dezvoltare regională: de trei ori și ceva: de la 220 de milioane lei până la 770 milioane lei.

Această majorare este prevăzută în proiectul Legii bugetului de stat pentru 2022, adoptat de Guvern. Sunt revizuite și alocațiile în alte fonduri, transmite mold-street.com.

Alocații și Fonduri

Astfel, pentru Fondul rutier sunt prevăzute alocații de 1,49 miliarde lei (în scădere nesemnificativă față de 2021). Defalcările anuale din volumul total al accizelor la produsele petroliere, cu excepția gazului lichefiat, nu vor depăşi 58%, prevede proiectul.

Pentru Fondul pentru eficienţă energetică urmează a fi alocate 30 milioane lei, sumă egală cu cea din 2021.

Pentru Fondul naţional de dezvoltare a agriculturii şi mediului rural alocațiile vor crește cu 400 milioane lei, la 1,5 miliarde lei, iar repartizarea acestora se va efectua în modul stabilit de Guvern.

Alocațiile pentru Fondul viei şi vinului scad cu circa 10% și vor constitui 40,7 milioane lei, din care 19,7 milioane lei din Fondul naţional de dezvoltare a agriculturii şi mediului rural.

Pentru Fondul ecologic naţional este prevăzută suma de 250 milioane lei, de două ori mai puțin ca în 2021.

Totodată, Guvernul a decis să redenumească Fondul naţional pentru dezvoltare regională în Fondul naţional pentru dezvoltare regională și locală, dar și să restructureze.

În prezent, din Fondul național pentru dezvoltare regională sunt în proces de implementare 12 proiecte cu un cost total de 437,2 milioane lei.

Datele oficiale arată că din mijloacele Fondului ecologic național (FEN) se implementează 241 de proiecte în domeniul alimentării cu apă și sanitație, ale căror valoare totală constituie 2,95 miliarde lei, dintre care contribuția FEN este de 1,14 miliarde lei, iar suma restantă este de 693 milioane lei.

Din Fondul pentru eficiență energetică – la moment se implementează 59 de proiecte cu un cost total de implementare de 192 milioane lei, dintre care contribuția FEE este de 73 milioane lei, iar valoarea ce urmează a fi debursată este de 47,9 milioane lei.

Din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural – la moment se implementează 169 proiecte de dezvoltare rurală, cu un cost total de implementare de 233,3 milioane lei, contribuția Fondului fiind de 187,5 milioane lei, dintre care spre achitare au rămas 98 milioane lei.