Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) un nou focar de rujeolă a izbucnit la Cimișlia, unde boala a fost confirmată la opt copii din diferite localități, în perioada 7 februarie – 14 martie 2025. ANSA monitorizează situația epidemiologică din ţară, iar iecare caz suspect este raportat și supus investigațiilor de laborator, informează noi.md.
Copiii infectaţi sunt din satele Porumbeni, Zloți, Codreni și Sagaidacul-Nou. În perioada 1 ianuarie – 14 martie 2025, au fost înregistrate 20 de cazuri de rujeolă, dintre care cinci de import (România și Ucraina), vârsta persoanelor afectate fiind cuprinsă între 8 luni și 17 ani.
În acest context, au fost întreprinse mai multe acțiuni de către specialiştii ANSP:
– măsuri de prevenire a răspândirii rujeolei în focar, prin stabilirea contacților și supravegherea medicală;
– supravegherea epidemiologică la nivel teritorial, prin colectarea și analiza datelor cu privire la cazurile de rujeolă și actualizarea;
– asigurarea diagnosticului de laborator al rujeolei în laboratorul ANSP;
– menținerea măsurilor de supraveghere în teritoriu afectat și cele aferente.
Menționăm că în anul 2024, au fost înregistrate 216 cazuri confirmate de rujeolă, în 2023 – trei cazuri, iar pe parcursul anilor 2021 și 2022 nu au fost înregistrate cazuri.
Rujeola este o infecție virală extrem de contagioasă, care poate duce la complicații grave. Rujeola este de șase ori mai infecțioasă decât gripa și poate dezvolta boli grave, sau complicații, cum ar fi: infecția urechii, pneumonie, surditate permanentă, encefalită, sau deces.
Potrivit OMS, Regiunea Europeană raportează cele mai multe cazuri de rujeolă din ultimii 25 de ani. Astfel, 127.350 de cazuri de rujeolă au fost raportate în Regiunea Europeană a OMS pentru 2024, un număr dublu față de cazurile raportate în 2023 și cel mai mare număr din 1997, potrivit unei analize a OMS și UNICEF. Mai mult de 40 la sută din cazurile raportate sunt copii cu vârsta sub cinci ani, iar mai mult de jumătate din cazurile raportate au necesitat spitalizare.
Potrivit datelor preliminare, din 6 martie 2025, au fost înregistrare 38 de decese”, se menționează în comunicatul emis de ANSP.
Citiți mai mult:
Cum să menții narcisele înflorite mai mult timp
Afacere inedită: O familie de antreprenori din Cluj crește microplante pe muzică de Mozart
Stimați cititori!
Puteți citi știrile Agro TV Moldova în formatul convenabil pentru dumneavoastră pe Facebook și Instagram, urmăriți-ne pe Tik-Tok și YouTube. De asemenea, abonați-vă la canalul nostru de Telegram și Viber.
Dacă aveți ceva de împărtășit cu redacția, trimiteți observațiile și știrile dumneavoastră pe adresa noastră de e-mail: contact@agrotv.md.