FMI dorește noi reguli, pentru ajutorul femeilor, care au pierdut locul de muncă

Cu femeile, dovedite, a fi un grup cel mai expus riscului impactului economic al coronavirusului, Fondul Monetar Internațional (FMI), a solicitat mai mult sprijin din partea guvernelor globale.

Datele arată o scădere mai semnificativă pentru femei decât bărbați, atunci când se compară mișcările acestora, în 30 de zile anterioare și 30 de zile, după impunerea blocării, la domiciliu, din cauza virusului. Datele, care au fost colectate de Vodafone în Spania, Portugalia și Italia, au coincis cu perioada de închidere a școlilor din acele trei țări.

„Acest lucru sugerează că femeile poartă o povară disproporționată în îngrijirea copiilor, ceea ce le poate pune în pericol oportunitățile de angajare”, a spus Fondul Monetar Internațional (FMI), în ultima sa analiză economică.

Ideea că criza extinde diferența dintre bărbați și femei, devine mai evidentă atunci când analizăm datele italiene în detaliu.

„Concentrându-ne pe câteva regiuni din nordul Italiei, care au închis școlile cu două săptămâni înainte de blocarea națională, datele privind mobilitatea arată că diferența de gen a crescut deja în momentul închiderii școlilor”, a spus FMI.

Apoi a adăugat că „ordinea națională de ședere la domiciliu a sporit și mai mult decalajul (de gen), reflectând probabil o ocupare mai mare a femeilor în sectoarele cu contact intensiv (cum ar fi comerțul cu amănuntul, turismul și ospitalitatea), care au fost închise în timpul blocării naționale.”

Fondul, a avertizat în iulie, că în SUA, aproximativ 54% dintre femeile lucrătoare, sunt angajate în sectoare, în care nu pot lucra de la distanță. În Brazilia, acest număr crește la 67%. Prin urmare, acest lucru riscă să crească diferența dintre bărbați și femei, acestea având o probabilitate mai mare de a-și pierde locul de muncă din cauza pandemiei.

Cercetările, realizate de ”Citi”, au avertizat în luna mai că aproximativ 44 de milioane de oameni din întreaga lume, cu excepția Chinei, ar putea să-și piardă locul de muncă în cele șase sectoare, cel mai afectate de restricțiile legate de COVID. Treizeci și unu de milioane, dintre acești muncitori, ar fi femei, se spune.

În consecință, Fondul consideră că ar putea fi introduse legi de susținere pentru a reduce dezechilibrele de gen.

„Spre deosebire de recesiunile anterioare, ocuparea forței de muncă a femeilor a scăzut, în general, mai mult decât cea a bărbaților”, a spus FMI.

„De aceea, este atât de important să intervenim cu o intervenție politică direcționată pentru a ne asigura că acest lucru nu duce la o lărgire persistentă a inegalității între sexe”, a declarat pentru CNBC Damiano Sandri, șef adjunct al diviziei la Departamentul de Cercetare al FMI.

Sursă informație: https://www.cnbc.com/2020/10/08/imf-covid-crisis-is-disproportionally-impacting-women.html