Fiecare al șaselea moldovean intenționează să părăsească țara

Aproape 18 la sută dintre moldoveni intenționează să plece la muncă peste hotare în următoarele șase luni, se arată într-o cercetare socio-economică cu privire la migrația din Republica Moldova, realizată de IDIS „Viitorul”.

Expertul în politici economice al Institutului, Veaceslav Ioniță, susține că fiecare a patra persoană care planifică să plece în străinătate are o stare materială foarte bună.

 „Încă doi ani în urmă, noi am numit acest proces al doilea val de migrație. Dacă la prima etapă oamenii plecau mânați de sărăcie, atunci în prezent pleacă oamenii bogați, pentru un trai mai bun. Persoane realizate în Republica Moldova cu venituri mari, afaceri puse pe picioare, case, mașini și toate cele necesare pentru un trai decent, decid să plece peste hotare, deoarece ei înțeleg că bunăstarea lor proprie nu le permite să ducă un trai calitativ”, susține Ioniță.

Potrivit specialistului, calitatea vieții nu depinde doar de bunăstarea proprie, dar și de accesul și calitatea utilităților publice.

Acesta este principalul motiv al migrației celor avuți.

O altă categorie a populației sunt oamenii care nu sunt nici suficient de bogați, dar nici săraci. Doar 13,1 la sută dintre ei planifică să plece din Moldova.

În funcție de vârstă, cea mai mare intenție de a migra o au tinerii din zonele rurale. Ei alcătuiesc 36,5 la sută din total. Fenomenul este ușor explicabil, pentru că în sate tinerii nu au nicio șansă de a-și organiza viața. Ei pleacă fie la oraș, fie în altă țară.

Nici existența unui loc de muncă nu-i face pe unii să rămână acasă. Astfel, dintre cei ce în prezent sunt angajați, 19,1 la sută au planuri de plecare în următoarea jumătate de an, în comparație cu 17,3% – care nu au o poziție. Principala cauză este salariul mic.