Fermierii indieni protestează. Legile noi le amenință supraviețuirea

Fermierii indieni, protestând împotriva a trei noi legi agricole, spun că le amenință mijloacele de trai, vor sta până la capăt lângă parlament în centrul capitalei New Delhi, printr-o reînnoire a presiunii guvernului pentru abrogarea legilor, relatează REUTERS.

 

În cel mai îndelungat protest al producătorilor împotriva guvernului prim-ministrului Narendra Modi, zeci de mii de fermieri au campat pe autostrăzile majore care duc spre New Delhi de mai bine de șapte luni.

 

Pe măsură ce sesiunea parlamentară a musonului din India a început săptămâna aceasta, unii fermieri protestanți au încercat să meargă spre principalul district guvernamental, dar au fost opriți de poliție la doar câțiva kilometri de parlament.

 

Sesiunea musonică a parlamentului se va încheia la începutul lunii august.

 

După negocieri prelungite, poliția din Delhi a fost de acord să lase 200 de fermieri să se adune pe parcursul zilei la Jantar Mantar, un mare observator din epoca Mughal din centrul New Delhi, însă protestatarii trebuie să respecte liniile directoare ale coronavirusului emise de Autoritatea de gestionare a dezastrelor din Delhi, se arată într-un comunicat al guvernului.

 

La sfârșitul lunii ianuarie, mii de fermieri furioși s-au ciocnit cu poliția după ce și-au condus tractoarele în bariere de securitate. Un protestatar a fost ucis și peste 80 de ofițeri de poliție au fost răniți în tot orașul.

 

Fermierii spun că legile favorizează marii comercianți privați, care, înainte de noile legi, nu aveau voie să achiziționeze bunuri agricole în afara piețelor de cereale reglementate de guvern.

 

Guvernul declară că legile, introduse în septembrie 2020, vor descuraja fermierii de a-și vinde produsele numai pe piețele angro reglementate.

 

Acesta susține că fermierii vor câștiga dacă marii comercianți, comercianții cu amănuntul și procesatorii de alimente pot cumpăra direct de la producători.