Fermierii din Republica Moldova au fost premiați vineri, 24 septembrie 2021, în cadrul Galei Pria destinata fermierilor moldoveni

0 48

PRIAevents v-a invitat să luați parte la unica Gala a Fermierilor din Republica Moldova in 24 septembrie 2021, un eveniment deosebit, care mai ales in acest an, în premieră, a fost conceput pentru a celebra și aplauda realizările remarcabile ale acelor fermieri care aduc o contribuție semnificativă la agricultura din Republica Moldova, care sunt exemple de urmat.

 

Evenimentul a avut loc la Radisson Blu Leogrand Chișinău și a fost transmis LIVE la 10,30 pe Facebook PRIAevents și pe pagina de Facebook a Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare republica Moldova, dar și a partenerilor media.

 

 

Astfel, am organiza cel mai important eveniment destinat agriculturii și creșterii acesteia, dar si dezvoltării fermierilor din Republica Moldova din acest an și l-ați putut urmări LIVE transmisiunea galei de premiere și a discursurilor care au avut loc on-site, iar 20 de fermieri din Moldova au primit aprecierile pentru activitatea lor de pana acum.

 

Partenerii evenimentului au fost: Kaufland Moldova, FinComBank, Smart Credit, Federația Naționala a Fermierilor, GRAWE CARAT Asigurari și Mecanica Ceahlau.

Am dezbătut alături de fermieri, autorități si companii conexe și am găsi cele mai bune soluții pentru aceste momente de încercare, dar am descoperit și oportunitățile pe care le pot avea.

Ceremonia de Premiere a avut loc la Radisson Blu Chisinau și a fost transmisa live pe Facebook PRIAEvents, dar și pe paginile partenerilor noştri. Cca 10,000 de oameni au urmărit acest eveniment.

Lectorii care au luat cuvântul în cadrul evenimentului au fost :

Viorel GHERCIU,  Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului Republica Moldova

Oana LUNGU, Director Achiziții, Kaufland Moldova și România

Vasile Mirzenco, Director Executiv, Federația Națională a Fermierilor din Moldova

Serghei CEBAN, Șef Secție Microcreditare, Șef adjunct Direcție Retail, FinComBank

Corneliu IOVU, Manager Regional Nord, SMART CREDIT

Ionuț MORARU, Director Național de Vânzari, Mecanica Ceahlau

Andrei MOISEI, Consultant Principal, Secția Comunicare și instruire, Direcția Comunicare și Relații Internaționale, AGEPI

Anastasia UNGUREANU, Șef Direcție Promovare Export din cardul Agenției de Investiții

Nicolae CAZMALI, dr. în științe agricole, conferențiar universitar, Universitatea Agrara de Stat

Moderator: Raluca Voivozeanu, CEO, Pria Conferences

”Vă asigur că MADRM reprezintă un partener de încredere în dezvoltarea sectorului agricol și va canaliza toate eforturile pentru a atrage investiții externe, dar și pentru a valorifica eficient fondurile naționale orientate spre creșterea competitivității sectorului agricol,  agriculturii durabile și dezvoltării rurale. Totodată aș vrea să adresez mulțumiri partenerilor de dezvoltare, atât din țară, cât și din România, pentru că încurajează și premiază rezultatele fermierilor din Moldova” a declarat Viorel Gherciu.

 

”Considerăm că este un eveniment foarte important atât pentru fermieri cât şi pentru noi. Chiar şi în acest eveniment dorim să le arătăm susţinerea noastră în tot ceea ce fac. FinComBank de fapt este foarte aproape de fermieri, deoarece fiecare al 2-lea client business al băncii este un agricultor, şi mai mult de 35% din portofoliul nostru de credite buisness sunt direcţionate în agricultură,  a declarat Serghei Ceban, Şef Secţiei Microcreditare, Şef adjunct al Direcţiei Retail.

 

”Este foarte important să avem un parteneriat corect și eficient cu furnizorii de produse din Republica Moldova, în acest mod, asigurând consumatorii cu cele mai calitative produse la un preț competitiv. Apreciem mult evenimentul PRIAevents, datorită faptului că ne aduce mai aproape de potențialii furnizori”, a remarcat Oana Lungu.  Aceasta a continuat : „În septembrie 2019 aveam 2500 de articole, iar la doar 2 ani distanță avem deja 5200 de articole livrate de furnizori locali. Suntem în căutare de articole interesante și sortiment potrivit pentru toate magazinele noastre. Concomitent, încurajăm exporturile de articole din Republica Moldova în România”.

 

Vasile Mîrzenco a declarat : „Ca și anul trecut, remarcăm atât succesele înregistrate de fermierii din țară, cât și problemele cu care se confruntă membrii federației. Pot să menționez că an de la an, fermierii sunt conștienți că problemele pot fi soluționate prin eforturile comune, atât ale noastre, cât și de comun acord cu autoritățile statului, prin elaborarea unor politici favorabile dezvoltării domeniului agroalimentar. Mă bucur enorm de mult că ministrul Viorel Gherciu este deschis pentru colaborare, lucru menționat de dumnealui în cadrul evenimentului. Ne-am propus să colaborăm la elaborarea Strategiei de dezvoltarea agriculturii 2021-2030, prin expunerea opiniilor noastre și sperăm că astfel vom înregistra rezultate bune în comun. Rezultatul pe care ni-l dorim este creșterea veniturilor în rândurile fermierilor, căci în prezent veniturile înregistrate în prezent sunt mici și nu le permit dezvoltarea afacerilor mai departe. Am sugerat să fie încurajate acțiunile care ar permite fermierilor să se asocieze și să coopereze, entități care ar permite dezvoltarea capacităților de producere și de comercializare a producției agricole”.

 

„Premiul acesta este o motivare să mergem mai departe, pentru că este foarte greu să faci agricultură în ţara noastră, mai ales după ce preţurile la motorină a crescut semnificativ. Avem susţinerea finanţatorilor şi astfel reuşim să continuăm afacerile, altfel cred că ar fi fost imposibil. Mulţumim FinComBank, ei sunt foarte activi, mereu ne susţin, şi noi alături de ei suntem mai curajoşi. Agriculcuta performantă – doar alături cu FinComBank”, a povestit Vadim Bîzdîga, producător de legume şi fructe, dar şi de cereale din nordul ţării, conducătorul al SRL BUCOVINEANCA.

 

Ivanov Serghei, conducătorul SRL Profarm Invest, care produce un spectru larg de cereale în r-nul Făleşti a spus :”Un sincer mulţumesc adresez băncii FinComBank, în deosebi directurului sucursalei din r-nul Râşcani, d-lui Eugen Varzariu. Vreau să menţionez, că sunt tânăr antreprenor. O singură banca, cu care m-a susţinut când am început un start-up era FinComBank din Râşcani. La fel, tot ei au fost unica banca, care a vrut să mă finanseze când mi-a fost greu. Vreau să menţionez faptul, că sunt foarte promţi, echipa este tânără. Colaborăm foarte bine, mergem cu ei înainte. Mulţumim foarte mult pentru apreciere înaltă”.

 

Ludmila Catlabuga din satul Vîsoca, raionul Soroca, deținătoarea unei ferme de vaci, premiată în cadrul Galei Fermierilor din Republica Moldova a spus : „ Mulțumesc organizatorilor pentru această încurajare de a ne continua munca, nu este ușor, dar sperăm să fie mult mai bine în viitor, agricultura să dețină întâietatea în țara noastră, acest lucru ne dorim”.

 

”Este singura gală organizată pentru fermieri, deocamdată în Republica Moldova, un eveniment frumos care este susținut de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, de Agenția de Investiții, de Federația Fermierilor din Moldova și de partenerii : Kaufland Moldova, FinComBank, Smart Credit, Federația Naționala a Fermierilor, GRAWE CARAT Asigurari și Mecanica Ceahlau. I-am adus în lumina reflectoarelor atât pe fermierii mici, mijlocii, dar și pe cei mari. Am oferit 20 de premii, comparativ cu 14 oferite anul trecut, pentru că am descoperit  și tineri deosebiți, implicați în agricultură, dar și femei care au uimit cu ingeniozitatea lor. Ne bucurăm să vedem că există creștere în acest domeniu, am admirat poveștile de succes și i-am adus pe fermieri împreună cu finanțatorii, care pot să le vină în ajutor” a subliniat Raluca Voivozeanu.

Raluca Voivozeanu

 

Premiile recunosc și recompensează excelența, încurajează inovarea și creează un mediu de lucru care inspiră creativitatea și schimbul de bune practici. Apreciem, de asemenea, crearea locurilor de muncă, implicarea în comunitate, tinerii fermieri, femeile din agricultură.

Pentru câștigători, primirea unui astfel de premiu , mai ales în aceasta perioadă, când activitatea fermierilor este una de importanță crucială, a fost un moment foarte special.

Ceremonia Pria Gala Fermierilor din Moldova a fost un eveniment major pentru agricultură și o sărbătoare a tot ceea ce este minunat în agricultura moldoveană.

Acest eveniment face parte din seria evenimentelor de success organizate de catre PRIAevents  in Republica Moldova si Romania.

Mai multe detalii veți găsi pe www.priaevents.ro.