Fermier: „La noi, dezvoltarea agriculturii și a zootehniei este haotică…”

Sectorul zootehnic din țara noastră este la pământ, spun fermierii. Alexei Balaban, din satul Codreanca, raionul Strășeni, crește porci din anul 2005. Seceta din 2010 l-a făcut să renunțe, pentru o vreme, la zootehnie, însă în 2014 a început din nou.

În prezent, are o fermă cu suprafața de 1000 de metri pătrați. Aici ar putea crește până la 1500 de porci pe an, însă nu-i permit condițiile impuse de autorități și lipsa unei piețe de desfacere.

În ultimul an, Alexei Balaban vinde doar porci vii, la preț de 40 de lei kilogramul. Pentru a comercializa animale sacrificate, trebuie să suporte o groază de cheltuieli în plus.

 Alexei Balaban, crescător de porcine, s. Codreanca, r. Strășeni: „Ca să ajung eu cu porcul la masă. La magazin eu trebuie să cheltui pe procedura abatorului 250 lei, plus transportul meu și plus niște taxe de la ANSA. Plus la toate acestea eu trebuie să plătesc încă 20% TVA. Spuneți-mi vă rog, cu așa prețuri, la așa prețuiri de cereale care au fost, eu pot să mă dezvolt?  Sunt niște lucruri care ne împiedică.”

Fermierul spune că, deși deține o întreprindere cu acte-n regulă, nu are nicio susținere din partea statului.

Ultima dată a beneficiat de subvenții în 2016. Colacul de salvare sunt creditele, însă și acestea îi dau mari bătăi de cap.

Noi nu avem niciun fel de siguranță referitor la ceea ce o să fie mâine. Asta este agricultura. La noi numai ai accesat creditul, nu ai reușit să-l valorifici, 30 de zile și trebuie de plătit procentul bancar. Asta nu-i dezvoltare, noi așa nu ne dezvoltăm.”

Uneori, e nevoit să împrumute bani de la bancă, numai ca să cumpere nutrețuri. Dobânda însă, este foarte mare, spune el.

„Ca să accesăm niște credite pentru procurarea cerealelor că să menținem șeptelul de scroafe de prăsilă. Creditul care doresc să-l accesez eu, dobânda anuală e de 15%. Asta pur și simplu te distruge.”

 În acest an, fermierul a crescut aproximativ 150 de porci. El spune că an de an crește tot mai puține animale, deoarece prețurile la cereale cresc, iar din această cauză, sectorul zootehnic are de suferit.

„Toți funcționarii publici sunt conștienți că noi trebuie să ne dezvoltăm, dar nimeni nu iese cu inițiativa. Nici Inspectoratul Fiscal, nici Ministerul Economiei, nici ANSA, absolut nimeni, nici sistemul bancar.”

 Alexei Balaban gestionează 47 de hectare de teren agricol, pe care cultivă cereale. Însă, în ultimii ani, recolta nu a fost suficientă și astfel, a fost nevoit să mai cumpere.

„În experiența mea am avut cazuri că cerealele au fost scumpe, dar prețul la carne a fost ieftin sub sinecost, adică am vândut carne și sub sinecost.”

 Pentru ca sectorul zootehnic din țara noastră să se dezvolte, autoritățile trebuie să ia măsuri serioase și în cel mai scurt timp.

„Dezvoltarea, la noi, în zootehnie și în agricultură e haotică, nu este bine pusă la punct. Ies legi peste legi, nici nu reușești să le realizezi.”

 La ferma de porci a lui Alexei Balaban, din satul Codreanca, raionul Strășeni, un porc este vândut la greutatea de aproximativ 110 kg. Pentru a ajunge la această masă corporală, animalele necesită hrană și îngrijire timp de cel puțin jumătate de an.