Femeile și „bucătăria” politicii

În ziua de astăzi, locul femeii nu mai este doar la cratiță. Avem în societatea noastră mai multe doamne care au o carieră de succes și de multe ori se descurcă mult mai bine decât bărbații. Avem o femeie în fruntea țării, una la șefia Parlamentului, Curtea Constituțională și mai multe instituții importante ale statului. Să vedem cum sunt apreciate în societatea noastră doamnele care ne conduc.

„Practica mondială arată că se descurcă bine. Eu cred că nu e nimic grav.”

Se descurcă foarte bine, o femeie la putere e numai de bine. Legea este mai respectată, mai puternică, eu cred că da.”

„Pe alocuri, în dependență de cine, sunt care se descurcă și care nu fac față. Însă, ca femeile să se descurce, nu este necesar doar implicarea ei, ci trebuie să se implice fiecare individ în parte care trăiește în această țară.”

„După hotare femeile au susținere, dar la noi nu prea, de fapt femeia este gospodina casei și așa ar trebui sa fie și în țară.

Pentru unii moldoveni, politica încă rămâne un domeniu „masculin”. De aceea, curajul pe care au dat dovadă unele femei, implicându-se în viața politică, n-a fost privit cu ochi buni de toată lumea.

Ce părere aveți despre implicarea femeilor în politică? Este bine, fiindcă este o mare oportunitate și femeile sunt în genere mai agere, știu cum să manevreze, la fel ca și în familie vor merge lucrurile.”

Femeile nu ar trebui să facă politică, ea este pentru casă și familie, pentru toate astea.”

Politica ei e acasă, să aibă grijă de familie și copii. Dar de politică are cine se ocupa.”

Eu cred că femeile și bărbații au aceleași drepturi, nu cred că este o diferență și femeile nu pot face politică.”

Dacă n-am prea avut femei în posturi-cheie, și denumirile unor profesii și funcții tot la masculin sunt. Iar când încercăm să le zicem la feminin, parcă nu sună tare bine.

Ce părere aveți despre feminizarea termenilor: președinte, ministru, cum ar trebui să numim corect? Cred că ar trebui să rămână la genul masculin, este președinte și așa este corect, ministru și nu ministră. Nu este frumos, nu e corect gramatical și ortografic.”

În altă manieră nu sună frumos, eu cred că doamna președinte, când aud de doamna primăriță mi se pare că e păstoriță.”

Din timpuri mai vechi și până în zilele noastre, au rămas în istorie numele multor femei puternice. care, prin ambiție și caracter, au schimbat spre bine parcursul omenirii.

La nivel mondial Margaret Thatcher, Indira Gandhi.”

Angela Merkel, cancelarul german care mi se pare o doamnă de nota zece. Regina Maria a României, la fel a fost o doamnă de succes și un politician cu strategii foarte bune.”

Nu în zadar se spune că în spatele unui bărbat puternic se află o femeie şi mai puternică. Așa că, să nu mai polemizăm degeaba cui și unde îi este locul și cine are merite mai mari…