Femeia care a câștigat „Premiul Nobel Agricol” pentru găsirea celui mai bun pește pentru bebeluși

0 139

Mulțumită expertului în nutriție Shakuntala Thilsted, care a crescut în Trinidad și Tobago, milioane de familii cu venituri mici din Asia și Africa au acces la pești la prețuri accesibile și disponibile la nivel local, care furnizează substanțe nutritive vitale pentru dezvoltarea cognitivă a copiilor în primele 1000 de zile de viață.

 

Thilsted, care este în prezent lider global pentru nutriție și sănătate la ONG-ul internațional de cercetare ”WorldFish”, a devenit recent laureatul Premiului Mondial pentru Alimentație din 2021 al Premiului Mondial pentru Alimentație, cunoscut și sub numele de „Premiul Nobel pentru Alimentație și Agricultură”, pentru munca sa în documentarea microelemente nutritive esențiale în Mola și Changwa – două specii de pești extrem de populare și consumate în mod obișnuit în Bangladesh și Cambodgia.

 

Prin activitatea sa de cercetare de teren din Bangladesh și activitatea de laborator de la Universitatea din Copenhaga, aceasta a reușit să demonstreze niveluri ridicate de multiple micronutrienți esențiali și acizi grași la acești pești.

 

„Aproape nimeni nu s-a gândit să creeze produse alimentare pe bază de pește care să fie potrivite pentru consumul copiilor mici, începând cu vârsta de 6 luni, care este vârsta recomandată pentru hrănirea complementară.”

 

„Dovezile au fost copleșitoare!” Thilsted spune: „Nivelurile ridicate de micro-nutrimente esențiale multiple în aceste specii de pești locali ar putea oferi beneficii care să schimbe viața dezvoltării și creșterii cognitive a copiilor, în special în primele 1000 de zile de viață, precum și pentru mamele lor”.

 

Thilsted spune că peștele și alimentele acvatice fac acum parte din programele de hrănire școlară din Cambodgia și din statele indiene Odisha și Assam, care îmbunătățesc acum fluxul de alimente bogate în nutrimente, care sunt esențiale pentru dezvoltarea cognitivă a copiilor, mamelor și adolescenților. fetelor.

 

Thilsted spune că acum există un impuls din ce în ce mai mare în jurul chemării globale la acțiune pentru transformarea radicală a sistemelor alimentare către diete sănătoase și rezistente.

 

Sursa informației: https://www.forbes.com/sites/andrewwight/2021/06/09/woman-wins-agricultural-nobel-prize-for-finding-the-best-fish-for-babies/amp/