FAO și Japonia ajută gospodăriile rurale din Republica Moldova

Un parteneriat între Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură și Guvernul Japoniei susține producția agricolă și asigură securitatea alimentară și nutrițională pentru gospodăriile extrem de vulnerabile din Republica Moldova care au fost afectate de războiul în curs din Ucraina și de condițiile meteorologice extreme recente.

Un proiect de 840 000 USD va fi implementat de FAO cu sprijin financiar din partea Guvernului Japoniei pentru a ajuta peste 3 600 de gospodării agricole rurale extrem de vulnerabile.  Proiectul face parte din Programul de Răspuns de Urgență al FAO în Republica Moldova și va contribui, împreună cu alte două proiecte, la atenuarea efectelor crizei în curs.

„Împreună cu FAO sprijinim micii fermieri și vom contribui la asigurarea securității alimentare în Republica Moldova”, a declarat Yamada Yoichiro, Ambasadorul Japoniei în Moldova. „Noi [Guvernul Japoniei] vom continua să oferim sprijin poporului Republicii Moldova, care este afectat de impactul agresiunii Federației Ruse în Ucraina”.

Cel mai recent raport FAO privind evaluarea impactului secetei și a prețurilor ridicate la inputurile agricole asupra culturilor și nivelului de aprovizionare al țării cu alimente constată că micii fermieri sunt producătorii agricoli care sunt afectați cel mai grav din cauza secetei și a războiului. Accesul lor la semințe, la hrană pentru animale și îngrășăminte este limitat, iar ratele mari ale dobânzilor la credite le limitează capacitatea de a utiliza serviciile de finanțare. Ca răspuns, proiectul va furniza micilor fermieri inputuri agricole și va folosi expertiza FAO pentru a le consolida reziliența la  șocurilor economice.

Reprezentantul FAO în Republica Moldova, Raimund Jehle, este încrezător că acest proiect își va atinge scopul: „Acest proiect este crucial pentru fermierii care se confruntă cu o situație dificilă din cauza războiului, a secetei și a prețurilor ridicate la inputurile agricole. Fără asistența de urgență necesară, fermierii își vor pierde veniturile iar nivelul de insecuritate alimentară va crește. Suntem încântați să colaborăm cu Guvernul Japoniei pentru a stimula redresarea socio-economică a țării prin construirea, împreună, a unui sistem agroalimentar rezistent, durabil și ecologic”.

Beneficiarii proiectului vor primi inputuri agricole pentru cultivarea cerealelor și creșterea legumelor și pentru întreținerea animalelor. De asemenea, pentru ei, vor fi organizate instruiri privind bunele practici agricole de creștere a rezilienței la schimbările climatice.

„Acest proiect este un pas esențial înainte, care dă posibilitatea a mii de gospodării agricole vulnerabile, afectate de război sau de condițiile meteorologice extreme, să beneficieze de sprijinul atât de necesar, pentru ca acestea să poată restabili producția și să ajungă la autosuficiență”, a declarat Vladimir Bolea, ministrul agriculturii și industriei alimentare a Republicii Moldova. „Apreciem sprijinul generos al Guvernului Japoniei și eforturile continue ale FAO în mobilizarea fondurilor pentru dezvoltarea sistemului agroalimentar”.

Activitățile și implementarea acestui proiect va avea la bază principiul incluziunii „să nu lăsăm pe nimeni în urmă”, inclusiv în timpul procesului de selecție al beneficiarilor. O atenție specială va fi acordată gospodăriilor conduse de femei, cele care au în componența lor tineri, persoane cu dizabilități, refugiați din Ucraina, persoane vârstnice și alte categorii vulnerabile.

Rezultatele proiectului vor fi de anvergură, sporind producția și productivitatea agricolă și creând un surplus comercializabil care să  genereze venituri pentru familiile vulnerabile. În plus, acele gospodării care primesc sprijin din această inițiativă au potențialul de a deveni autosuficiente din punct de vedere economic pe parcursul sezonului următor și în viitor. De asemenea, eforturile de consolidare a capacităților vor ajuta participanții, echipându-i cu  experiența și cunoștințele necesare pentru a putea aplica cele mai bune practici în agricultură și creșterea animalelor precum și în adaptarea la schimbările climatice.

Din martie 2022, FAO implementează în Republica Moldova un program de asistență de urgență cu un buget total de aproape 3,5 milioane USD din care 500 000 USD au fost alocați din fondurile proprii ale Organizației iar restul fondurilor au fost mobilizate c