Facebook și Google: pregătirea împotriva dezinformării vaccinului COVID

Facebook a anunțat recent o interzicere a anunțurilor care descurajează vaccinurile și a promovat PSA-urile (anunțuri de serviciu public), pentru vaccinurile împotriva gripei.

0 61

Facebook, Twitter și Google se pregătesc pentru următoarea mare luptă de dezinformare. Companiile își unesc forțele cu verificatori de informații și agenții guvernamentale din întreaga lume pentru a combate dezinformarea cu privire la viitoarele vaccinuri coronavirus. În cadrul unui nou parteneriat, platformele de socializare vor colabora cu cercetători și agenții guvernamentale din Marea Britanie și Canada pentru a crea un cadru de răspuns la dezinformarea anti-vaccin în timpul pandemiei.

„Cu un vaccin împotriva coronavirusului acum potențial la doar câteva luni distanță, un val de informații proaste conexe ar putea submina încrederea în medicină atunci când contează cel mai mult”, scrie Full Fact, o organizație de verificare a veridicității știrilor și informațiilor, într-un comunicat de presă.

Facebook, Google și Twitter participă la efort, împreună cu organizații de verificare a faptelor din SUA, Marea Britanie, India, Spania, Argentina și Africa. De asemenea, implicat: Departamentul pentru Digital, Cultură, Media și Sport al Regatului Unit și Biroul Consiliului Privat al Canadei (în special, guvernul SUA nu participă, cel puțin pentru moment). Conform Full Fact, grupul va crea „standarde de responsabilitate pentru abordarea dezinformării” și va dezvolta un cadru comun pentru combaterea „informațiilor proaste”.

Ceea ce nu este clar este cât de multă influență vor avea grupurile de acest gen asupra politicilor companiilor de social media. Deși platformele de socializare au făcut câțiva pași pentru a reduce teoriile conspirației anti-vaccin, ele au o istorie dezordonată cu subiectul.

De exemplu, Facebook a anunțat recent o interzicere a anunțurilor care descurajează vaccinurile și a promovat PSA-urile (anunțuri de serviciu public), pentru vaccinurile împotriva gripei. Dar compania a permis ca teoriile conspirației vaccinului să se răspândească pe Instagram și în grupuri pe Facebook. Și, încă din septembrie, Mark Zuckerberg și-a apărat decizia de a nu împiedica accesul acestor grupuri pe platformă.

La fel, YouTube a interzis recent dezinformarea cu privire la vaccinurile COVID-19, dar a declarat că va refuza eliminarea videoclipurilor care exprimă doar „preocupări generale”. De asemenea, Twitter a luat măsuri pentru a promova informații credibile despre vaccinuri și pandemie, dar nu a reprimat teoriile specifice conspirației vaccinului.

În final, trebuie să știți mereu să verificați informația din mai multe resurse disponibilă, care abordează un subiect anumit.

Sursa informației: https://www.engadget.com/facebook-twitter-youtube-prepare-fight-coronavirus-vaccine-misinformation-224439997.html