Exportul de grâu ar trebui stopat

0 83

Exportul grâului din rezerva de stat ar trebui oprit. De această părere este vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, care într-un briefing de presă a cerut celor din Guvern să prelungească interdicțiile la vânzarea grânelor peste hotare.

„În perioada 15-21 martie, cu câteva zile înainte de scandalul pe care l-am văzut, au fost transportate din rezerva de stat 14 mii de tone de grâu de către o companie din grupul Trans-Oil la portul Giurgiulești și stocat acolo. La 29 martie, alte 3 mii de tone proveniența căreia nu a fost probată că este din rezervă sau nu au la fel au fost stocate în portul Giurgiulești. În total, au fost stocate 17 mii de tone de grâu, dintre care 14 mii sigur sunt din rezervă și au fost aduse mai înainte.” a declarat ALEXANDRU SLUSARI-vicepreședintele Parlamentului.

Alexandru Slusari a mai menționat că Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, dar și alți exponenți ai guvernării nu au prezentat cifrele cu privire la stocurile rezervei de stat și au interzis exportul numai până la 12 aprilie. Dacă în următoarea perioadă grâul va fi transportat în străinătate, republica va avea un deficit.

„Speranța mea, ca cetățean al Republicii Moldova și reprezentant al sectorului agroindustrial, care a sesizat un risc enorm că vom avea un deficit de grâu, creșterea prețului la pâine și probleme în sectorul zootehnic, speranța mea este că minim să fie lăsate interdicțiile de a exporta din rezerva de stat. Părerea mea este că până la sfârșitul sărbătorilor de Paști, în general să fie interzis exportul de grâu.” a menționat ALEXANDRU SLUSARI-vicepreședintele Parlamentului.

Anterior, președinția a prezentat un demers Guvernului prin care solicita să fie extins termenul de interdicție a exportului de grâne până la 30 iunie.