Exportul de făină de grâu a crescut de peste cinci ori în șapte luni

În primele şapte luni ale acestui an, exporturile de făină de grâu din Republica Moldova au înregistrat o creştere substanțială, de circa 5,5 ori faţă de aceeași perioadă din 2022, arată o analiză a datelor vamale efectuată de expertul Iurie Rija, transmite mold-street.com.

Astfel, în primele şapte luni ale anului 2023, din Republica Moldova au fost exportate aproape 15 mii de tone de făină de grâu, volum care depășește cu o treime cantitatea exportată în tot anul 2022 şi de 7 ori livrările peste hotare din 2021.

Creşterea atât de spectaculoasă, în comparaţie cu primele şapte luni ale anului 2022, are şi o explicaţie, imediat după agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, în perioada martie-iunie 2022, a avut loc exportul de grâu şi făină de grâu din Republica Moldova.

Preţul mediu de export al făinii de grâu a fost de 5,6 lei, cu 0,85 lei mai puţin decât în anul trecut şi ceva mai mare decât costul mediu de import din 2021. Datele denotă că, în lunile mai-iunie 2023, preţul mediu de import a coborât la 5 lei pentru un kilogram, iar în iulie – la doar 4,71 lei.

Scăderea preţului făinii de grâu pe piaţa internă şi la export deocamdată nu s-a reflectat şi într-o ieftinire a produselor de panificaţie. Expertul Iurie Rija susţine că multe brutării au cumpărat şi au făcut stocuri atât de grâu, cât şi de făină în perioada când aceasta era scumpă. În plus, s-au scumpit mult şi resursele energetice, iar reducerile de tarife abia încep să îşi facă efectul.

În pofida creşterii exporturilor, importul de făină de grâu este mai mare, şi a constituit în șapte luni ale acestui an aproape 20 de mii tone, în creştere de circa două ori faţă de aceeaşi perioadă din 2022.

„Chiar și războiul, şi scumpirea logisticii nu împiedică continuitatea importurilor masive de făină în Moldova din Ucraina, datorită cererii de făină de calitate, dar şi preţurilor atractive”, explică Iurie Rija.

Expertul susține că brutăriile moldovenești preferă să folosească făină din Ucraina (în special regiunea Vinnița), datorită calităţii mai înalte, conținut mai mare de gluten, substanțe proteice.