Evoluţia preţurilor de consum

Potrivit Biroului Național de Statistică, în august față de iulie cel mai mult au crescut prețurile la castraveți, ouă de găină și ulei de floarea soarelui.

Alte majorări, în perioada de raport, au fost înregistrate la:

  • citrice – cu 1,3%;
  • paste făinoase, boboase și miere de albine – cu 0,9%;
  • lapte integral, brânză de vaci și cașcaval – cu 0,6%;
  • carne, preparate și conserve din carne – cu 0,5% (în special: carne de porc – cu 1,8%, carne de oi – cu 1,4%, carne de vită – cu 0,2%, preparate din carne și semifabricate – cu 0,7%,);
  • făină de grâu, smântână, fructe exotice, ciuperci și înghețată – cu câte 0,4%;
  • pește proaspăt și congelat, votcă, bere, apă minerală, băuturi răcoritoare și sucuri din fructe – cu 0,2%.

Totodată, au scăzut preţurile la:

  • cartofi – cu 12,1%;
  • legume proaspete – cu 6,9% (în special: pepeni verzi și galbeni – cu 28,6%, ceapă uscată – cu 17,1%, vinete – cu 15,9%, sfeclă roșie – cu 12,6%, morcovi – cu 12,4%, dovlecei – cu 11,3%, usturoi – cu 10,5%, ardei grași – cu 10,2%, tomate – cu 6,2%, varză – cu 2,9%);
  • fructe proaspete – cu 6,1% (în special: fructe de livadă sâmburoase – cu 24,3%, fructe de livadă sămânțoase – cu 16,4%, struguri de masă timpurii – cu 8,2%);
  • crupe – cu 2,4%, orez – cu 0,5%, carne de pasăre – cu 0,2%.