ECO: Ce plantă elimină carbonul mai repede decât o pădure tropicală?!

0 51

Un nou studiu a arătat că, deși marea majoritate (93%) a adulților știu care sunt cauzele schimbărilor climatice, doar aproximativ jumătate din populație cunoaște captarea carbonului și utilizarea acestuia pentru a inversa efectele dăunătoare ale încălzirii globale.

 

Captarea carbonului este procesul prin care dioxidul de carbon este eliminat din atmosferă. Acest lucru poate fi realizat prin intermediul unei tehnologii inovatoare sau prin orice lucru care face fotosinteză, cum ar fi un copac.

 

Deși ne gândim adesea la pădurile tropicale uriașe, precum cea amazoniană, ca fiind esențiale pentru captarea carbonului, resursele naturale mai mici joacă, de asemenea, un rol important. Un exemplu excelent este cel al ierbii marine, planta care stă la baza proiectului WWF.

 

„Iarba de mare captează carbon în același mod în care ar face-o iarba de pe uscat. Pur și simplu fotosintetizează energia solară pentru a produce energie”, a declarat pentru Euronews, Green Alec Taylor, șeful programului privind clima și utilizarea terenurilor din cadrul WWF.

 

Iarba de mare este deosebit de rapidă în recoltarea carbonului, funcționând de peste 30 de ori mai repede decât o pădure tropicală de pe uscat, explică Taylor. Deoarece iarba de mare poate rămâne netulburată sub apă, poate, de asemenea, să elimine carbonul timp de mii de ani.

 

„În timp ce un copac ar putea capta carbonul, atunci când este tăiat, carbonul este eliberat înapoi în atmosferă. Iarba de mare îl poate reține și îl îngroapă în rădăcini”.

 

Iarba de mare este, de asemenea, excelentă pentru a crea un habitat pentru peștii tineri și pentru a crea ecosisteme frumoase de care să se bucure cei care fac snorkeling.