Două puteri economice majore și două valute digitale noi

Banca Rusiei emite un document de consultare, privind rubla digitală. Japonia trebuie să modifice legile băncilor centrale, pentru a emite yeni digitali. Yen reprezintă valuta oficială a Japoniei.

0 181

RUSIA:

Banca centrală a Rusiei spune că rubla digitală poate fi o „formă suplimentară de bani alături de numerar și non-numerar”.

Autoritățile financiare ruse, au confirmat presupusele planuri, ale guvernului, de a emite moneda digitală a băncii centrale sau CBDC.

La 13 octombrie, Banca Rusiei a lansat un document de consultare privind dezvoltarea rublei digitale rusești.

Înființarea proiectului CBDC, din Rusia, va necesita crearea unei infrastructuri de plată suplimentare, a spus banca.

Banca a mai spus că rubla digitală va avea „toate proprietățile necesare pentru a îndeplini funcțiile banilor”. Calendarul proiectului va fi stabilit de autorități în viitorul apropiat, a menționat banca.

Potrivit lucrării, rubla digitală este concepută pentru a face plățile „mai rapide, mai simple și mai sigure”. De asemenea, banca a menționat că un CBDC precum rubla digitală va reduce riscul de ieșire de capital, afirmând:

”Moneda digitală națională va limita, de asemenea, riscul realocării fondurilor în monede digitale străine, contribuind la stabilitatea macroeconomică și financiară.”

Potrivit băncii, utilizatorii vor putea accesa rubla digitală de pe portofelele lor electronice și dispozitivele mobile și vor fi disponibili pentru utilizare atât online, cât și offline. „Astfel, rubla digitală va suplimenta circulația monetară și va fi utilizată simultan cu ruble de numerar și fonduri ale populației și întreprinderilor în conturi la bănci comerciale”, a spus banca.

Rubla digitală va fi disponibilă pentru „toți agenții din economie”, precum cetățenii, întreprinderile, participanții la piața financiară, precum și guvernul. Banca a adăugat că rubla digitală va avea trei funcții de bani, inclusiv un depozit de valoare, o unitate de cont și un mediu de schimb.

Sursă informație: https://cointelegraph.com/news/bank-of-russia-issues-consultation-paper-on-digital-ruble

JAPONIA:

Japonia devine mai serioasă în ceea ce privește yenul digital.

Japonia trebuie să își adapteze legile pentru a emite o monedă digitală a băncii centrale, potrivit unui oficial financiar local.

Kozo Yamamoto, șeful consiliului pentru afaceri financiare al Partidului Liberal Democrat și fost funcționar la Ministerul Finanțelor, consideră că Japonia trebuie să revizuiască o lege, care să prevadă mandatul și responsabilitățile Băncii Japoniei (BoJ), în ceea ce privește dezvoltarea unui CBDC (monedă digitală a unei bănci centrale/de stat).

Comentariile lui Yamamoto vin la scurt timp după ce BoJ și-a anunțat oficial planurile de a efectua o dovadă de concept, pentru yenul digital în 2021. Anunțul a venit ca parte a primului raport comun al băncii centrale japoneze în CBDC emis pe 9 octombrie. Înainte de acest anunț, BoJ susținea că nu intenționează să lanseze un CBDC în viitorul apropiat.

Se pare că Japonia devine mai serioasă cu privire la propriul CBDC, pe fondul progresului agresiv al Chinei în ceea ce privește yuanul digital (Yuan este valuta oficială a Chinei). Pe 9 octombrie, vice-ministrul finanțelor pentru afacerile internaționale ale Japoniei a avertizat comunitatea globală cu privire, la potențialele riscuri ca China să beneficieze de „avantajul primului”, în emiterea unui CBDC.

Sursă informație: https://cointelegraph.com/news/japan-must-amend-central-bank-laws-to-issue-digital-yen-says-official